VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chřest nalákal do Ivančic jedenáct tisíc lidí. Skoupili ho tři tuny

Ivančice /REPORTÁŽ/ – Dva dospěli a dvě děti, objednává otec vstupenky pro celou svou rodinu na Slavnosti chřestu v Ivančicích. Stejně jako tisíce dalších lidí vyrazili strávit sobotu na oslavu křehké zeleniny.

21.5.2016 AKTUALIZOVÁNO 22.5.2016
SDÍLEJ:

Krásné letní počasí nalákalo do Ivančic na Slavnosti chřestu tisíce lidí. Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Hned za vstupní bránou na návštěvníky útočí všemožné stánky se zbožím, mezi kterými nechybí drobnosti do domácnosti nebo koření. Co ale chybí, jsou různé pouťové stánky s blýskavými cingrlátky a křiklavým oblečením, které by rušily řemeslný vzhled slavností.

Po pár metrech chůze už se návštěvník dostává na hlavní dějiště slavnosti – prostranství mezi stánky jednotlivých restaurací. Sedmička podniků připravuje chřest ve více než dvou desítkách variací.

HOT DOG Z CHŘESTU

Mezi nimi si vybírá i Brňan Jan Ševčík. „Líbí se mi domáckost slavností. Vyzkoušel jsem už například smažený chřest, který ale chutnal úplně stejně jako květák, nepoznal jsem rozdíl. Také jsem měl hot dog s trhaným hovězím a chřestovou omáčkou, který byl hodně neobvyklý, ale moc dobrý," popisuje své zážitky Ševčík, který do Ivančic na slavnosti jezdí už několik let.

Opodál ve frontě k restauračním stánkům postává další návštěvník, Michal Hemala z nedalekých Pohořelic. „Dorazil jsem sem úplně poprvé, zlákali mě kamarádi. Zatím musím říct, že se mi tu líbí. Vyzkoušel jsem například uzenou kachní roládu se zelím z chřestu," svěřuje se Hemala.

Před jedním ze stánků stojí kovový gril, u kterého s rychlostí a přesností výrobního robota kmitá Martin Zvěřina z restaurace La Bouchée. Právě zde totiž připravuje hot dogy, které tak zaujaly Brňana Ševčíka. „Vůbec jsem takový zájem o hot dogy nečekal. Připravili jsme ještě také například chřestový krém na vermutu," povídá mezi odbavováním mnoha objednávek nad tetelícím se teplým vzduchem z grilu.

Komu je v horkém dni příliš teplo a potřebuje posedět ve stínu, může se usadit pod rozložitým party stanem. Využívá toho spousta lidí. Zatímco odpočívají ve stínu, na přilehlém pódiu sledují kuchařskou show v podání Petra Stupky. „Vysvětli divákům a mně, jak se takovýto prach vyrábí?" vyzývá svého pomocníka Stupka. Zrovna totiž představují chřestový prach a vysvětlují jeho užití lidem.

Koho už obklíčení zeleninou a řemeslnými stánky nebaví, může vyrazit například na nádvoří radnice. Pořadatelé sem sezvali desítku regionálních vinařů a takřka dvacet dalších producentů vína ze Znojemska.

ZELENÝ A BÍLÝ

Ještě před odchodem z náměstí nemůže člověk minout jasně označený stánek, kde se prodává chřest. „Máme zelený a bílý chřest. Liší se pěstováním, protože bílý chřest se pěstuje pod černou folií. Chuťově jsou hodně podobné, ale zelený více připomíná hrášek a bílý se musí loupat, což hodně zákazníků odrazuje. Na povrchu má totiž vlákna, která by v jídle vadila," vysvětluje prodejkyně Adéla Rausová.

Dodává, že je na slavnostech zájem o oba druhy přibližně stejný. Zelený chřest je podle ní vhodný především do salátů a do lehčích pokrmů, bílý vynikne v omáčkách a u masa.

Že je o chřest opravdu zájem, potvrzuje i pořadatel Aleš Tureček. „Celkem se povedlo za tři dny slavností prodat přes tři tuny chřestu. I lidí přibylo, odhadujeme návštěvnost kolem jedenácti tisíc lidí, oproti loňsku o dva tisíce víc," vysvětluje Tureček.

Autor: Michal Rapco

21.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
10

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Zloděj odcizil na Ivančicku další několik desítek let pěstovanou borovici.
5

Pěstiteli ukradli čtyřicetiletou bonsaj. Zloději to stihli za tři minuty

Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd

Vídeň, Brno /REPORTÁŽ, INFOGRAFIKA/ – Ohřát se horkým punčem pod vídeňskou radnicí jezdí Češi už léta. Turista tam v průměru utratí asi 800 korun. Prozkoumat šest ze třinácti adventních trhů v rakouském hlavním městě se vydaly redaktorky Deníku Rovnost.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme ZŠ Kanice, Bílovice nad Svitavou, Vranov a další

Brněnsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze základní školy v Kanicích, Bílovicích nad Svitavou, Ochozi u Brna, Babicích nad Svitavou a Vranově. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Práškovací letadlo i hadraplán. Výstava provází novodobými dějinami Moravy

Brno /FOTOGALERIE/ – Sto padesáti kilogramovou knihu podepsanou Tomášem Garriguem Masarykem, práškovací letadlo i dobové filmové záběry z dvacátého století si mohou od středy prohlédnout návštěvníci Moravského zemského muzea. To vše v nové stálé expozici nazvané Středoevropská křižovatka Morava ve dvacátém století.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT