Akci začala připravovat už na konci léta. „Ve čtvrtek a pátek jsme už na Veveří dováželi vybavení. Naštěstí jde všechno podle plánu," pochvaluje si Krutová.

Uzenáři budou soutěžit o nejlepší uzené. „Návštěvníci budou obcházet jednotlivé stánky a ochutnávat. Nejchutnějšímu vzorku dají hlas," popisuje organizátorka.

Loni, při prvním ročníku pro ni bylo náročné sehnat poctivé uzenáře. „Všechny jsme museli objet a ověřit si, že nabízí kvalitní výrobky," popisuje Krutová. Lidé tak mají šanci ochutnat i výrobky z malých podniků, které obvykle ve velkých obchodech v Brně neseženou.

Sama se nejvíc těší na fermentované klobásy. „Chci ochutnat i suflé ze zauzených kaštanů. Letošní novinkou je kuchařské vystoupení, kde odborník připraví třeba právě tento dezert," říká Krutová.

Kromě stánků s masovými delikatesami se lidem na jarmarku představí i řemeslníci. „Trh bude pětkrát větší než loni," uvádí žena. Řemeslníci se Krutové ozývali i dopředu a některé musela odmítat.

Toho, že o víkendu meteorologové hlásí déšt, se nebojí. „Loni bylo minus deset a přišlo pět tisíc lidí. Stejný výsledek bych považovala za úspěch," poznamenala Krutová.

Doma s rodinou nikdy neudila, ale jednou by to ráda vyzkoušela. „Plánuji vlastní udírnu. Ale samotný proces uzení je velké umění," myslí si a dodává, že nejtěžší je nechat maso v udírně dost dlouho, když už lákavě voní.

Slavnosti jsou v sobotu od desíti dopoledne do půl páté odpoledne. V neděli program končí už ve tři odpoledne. Vstupenka stojí sto korun, ale děti do 120 centimetrů mají vstup zdarma.