Od června do září si lidé prohlédnout trasu s názvem Vila zvenku. Na okruhu vedoucím hlavně po terasách vily se podívají i do částí domu, které nejsou klasickou součástí již zavedených prohlídek. „Díky geniálnímu propojení interiérů a exteriérů pomocí velkoformátových oken hlavního obytného prostoru můžeme klientům ukázat a vysvětlit veškeré zásadní koncepty domu i bez nutnosti přímého vstupu dovnitř,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Lednické rybníky zkraje května zcela pokryly řasy.
Koupání u legendárního kempu Apollo: lidi vyděsila zelená hladina, podívejte se

Dalším lákadlem jsou večerní prohlídky vily. Zájemci nahlédnou na místo v unikátní atmosféře vždy od půl deváté večer, kapacita je šestnáct lidí. „Zájem o prohlídky vily Tugendhat je od jejího znovuotevření v únoru 2012 konstantě vysoký, dostupná kapacita prohlídek je často vyprodána i na několik měsíců předem. Dokládá to i fakt, že vilu od roku 2012 navštívilo víc než čtyři sta tisíc lidí,“ podotkl mluvčí vily Petr Dvořák.

Prohlídku zahrad stihnou lidé za čtyřicet minut, podle muzea se má stát kratší alternativou pro ty, kteří nestihnou hodinu nebo hodinu a půl dlouhou návštěvu interiérů. Vstupenky jsou k dostání na webových stránkách vily Tugendhat, za venkovní okruh zaplatí návštěvníci sto padesát korun, za večerní prohlídku pak o dvě stě padesát korun více.

Brněnský hotel Avion po rekonstrukci a před otevřením.
Známý hotel Avion v Brně po letech znovu otevřel: podívejte, jak vypadá uvnitř

Kromě technického a architektonického řešení je vila Tugendhat unikátní velkým množstvím původních prvků a nábytku, které se povedlo uchovat dodnes. Právě vysoká autenticita je jedním z hlavních důvodů, proč je vila už jednadvacet let zapsaná na seznamu Unesco. „Zahraniční návštěvník vyhledává v destinaci památky Unesco zejména proto, že dávají jistý příslib jedinečnosti," sdělila Deníku Rovnost ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Martina Grůzová.