Dražba začne symbolicky 12.12 ve 12 hodin na internetových stránkách lihovaru Žufánek. U stánku Nadačního fondu Emil u Jošta na Moravském náměstí v Brně bude v tu dobu maminka s malým Mikulášem. Jak sama říká, to, že je s jejím synem něco v nepořádku, si dlouho odmítala připustit. Jeho dvojče Matyáš byl totiž i přes komplikovaný porod zdravé dítě. „Když byli kluci malí, pořád jsme nemohli uvěřit, že se něco děje a nedokázali to nikomu říct. Když se Matyášek začal otáčet a ostatní se ptali na Mikuláška, jestli se otáčí, odpovídali jsme jim, že se stává, že je jedno z dvojčat pomalejší a že je to i jeho případ. Nechtěli jsme si připustit, že máme hendikepované dítě,“ nechala se slyšet Anna Raková, která má ještě staršího syna Tobiáše.

Vícečetná těhotenství mají vyšší riziko onemocnění dětskou mozkovou obrnou, u Anny se navíc projevil takzvaný transfuzní syndrom, kdy jeden plod přijímá živiny na úkor druhého. Nebylo přitom jisté, zda oba přežijí. Chlapci se nakonec narodili císařským řezem a první prognózy byly fatální. „Sdělili nám, že magnetická rezonance u obou dvou odhalila nález na mozečku a že asi oba dva budou ležáčci,“ vzpomíná Raková.

Majka Balšínková na trase.
Úctyhodný výkon: Z Brna na Praděd doběhla za 27 hodin. Pro hospic

Jedno z dětí se nakonec ukázalo být zdravé, Mikulášovi ovšem diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu s nejtěžší formou postižení obou dolních končetin. Od té doby rodina s malým Mikulášem intenzivně rehabilituje a cvičí. Chlapec přesto stále nemůže samostatně sedět, stát ani chodit. Dělá však velké pokroky. Dokáže se dostat na kolena a hopsat nebo sedět tak, že klečí na kolenou. Dokonce se začal věnovat atletice. Posiluje ruce u žebřin a zdokonaluje se hlavně v hodu míčkem a hodu raketkou. Speciální ortézy by mu tak pomohly nejen v běžném životě, ale i v jeho sportovních aktivitách.

„Ortézy mu poslouží k tomu, aby mohl vůbec stát. Spodní část mu bude fixovat kotník. Ten tak bude mít stále zpevněný, a to i když bude ležet na zemi. Když potom bude stát ve stojánku nebo u něčeho cvičit, bude mít ke kolenům přidělanou ještě další ortézu, která mu bude držet celou nohu a vytvářet mu tak oporu,“ popsala Raková.

Že to bude fungovat, mají vyzkoušené. Mikuláš už teď dochází na nejrůznější terapie, kde mu pomáhají třeba nafukovací dlahy a on s oporou stojí. Cena speciálních ortéz se však vyšplhá na 150 tisíc korun a není hrazena ze zdravotního pojištění.

Vrbu u břehu Svratky bobři zcela zničili, museli ji pokácet.
Zcela poškozené. Bobři ničí stromy v Komárově, vrbu u Svratky museli pokácet

Vyvolávací cena jedné lahve limitované editace tohoto moravského destilátu bude dva tisíce korun. Pyšnit se bude slavnostním designem. O etiketu archivní slivovice se postaralo studio Little Greta. Samotný koncept vychází z jednoho elementu obrazu Slovanské epopeje. Dílčí motiv „ruka držící obruč“ je odkazem na Muchův obraz a má nést poselství jednoty Moravanů. Tento motiv je pak po obvodu zdobený květinovými prvky a plody švestek. Obruč vprostřed etikety zůstává prázdná a umožnila tvůrcům naplno využít kreativní záměr. Tím je jakési „okno do duše Moravy“ nebo „pohled do budoucnosti Moravy“. Limitovaná edice slivovice čítá celkem dvanáct set lahví, pouze těchto dvanáct však bude podepsaných. Jedním z ambasadorů je i malý Mikulášek.