Původně navrhovali zástupci města nesměnit pouze sedm bytových domů, které jsou svěřené městské části Brno-střed. „S výsledkem jsem spokojený. Problém je tak závažný, že si výměnu názorů zasloužil,“ konstatoval opoziční zastupitel za sociální demokracii Oliver Pospíšil.

Ilustrační foto.
Důchodci získají stovku nových bytů. V brněnských Tuřanech

Brněnský primátor Petr Vokřál s ním nesouhlasil. „Nechápu diskuzi, která se strhla. Je před volbami, proto takový tyjátr. Jednání s Procházkou to ještě víc zkomplikuje,“ komentoval hlasování.

Podle něho je také možné, že někteří opoziční zastupitelé svým hlasováním i diskuzí Procházku přímo vyzvali, aby město znovu žaloval. Tentokrát má jít o osmatřicet milionů za užívání veřejných staveb, které za Lužánkami stojí.

Nájemníci bytů k výsledku úterního hlasování přistupují pesimisticky. „Alespoň víme, že můžeme nazdobit stromeček. Podle mě rozhodnutí bohužel neznamená, že za měsíc nemůže být situace jiná. Budou mít ale těžší směnu znovu prosadit,“ řekla nájemnice jednoho z domů Iveta Egnerová.

Slavnostní otevření Polygonu na brněnském Automotodromu.
Brňané mají školu smyku za rohem. Na novém polygonu řidiče rozhodí tržná deska

K výsledku jednání přistupuje opatrně i nájemník Pavel Hromek. „Je to pozitivní rozhodnutí. Celá směna je prasárna, měli to definitivně smést ze stolu,“ poznamenal. 

Kvůli úternímu zamítnutí směny devíti domů bude vedení města s Liborem Procházkou jednat pouze o nebytových prostorách. „O jiných nemovitostech jsme se už bavili. Vzhledem k hysterii třeba kolem případné směny knihovny Jiřího Mahena, která pro nás vůbec nepřipadá v úvahu, to nebudu zatím ani komentovat. Uvidíme na čem a jestli vůbec se dohodneme,“ dodal brněnský primátor Petr Vokřál.

Majitel firem blokujících stavbu stadionů Libor Procházka na otázky Rovnosti v úterý neodpovídal.

Fakta
- Zástupci města chtěli směnit s Liborem Procházkou devět domů v historickém centru.
- Na oplátku mělo Brno získat pozemky za Lužánkami pro stavbu sportovních stadionů.
- Na úterním zasedání směnu zastupitelé odmítli.