Kritika a nadávky se od středy valí na vedení Brna a jeho největší městské části. Poté, co média informovala, že město uvažuje o výměně devíti historických domů za pozemky podnikatele Libora Procházky, na nichž mají stát nové stadiony, přišly na zasedání zastupitelů Brna-středu desítky rozzuřených nájemníků. Část zastupitelů dokonce chtěla odvolat starostu Martina Landu.

Ten původně kývl na návrh magistrátu, který od největší městské části žádal odsvěření devíti historických domů za stovky milionů korun. „Omlouvám se vám,“ kál se před desítkami naštvaných nájemníků.

Vizualizace podoby stadionu za Lužánkami z roku 2008. Projekt bylo třeba upravit, aby odpovídal současným požadavkům.
Pozemky za Lužánkami? Výměnou za devět domů v centru, navrhuje majitel

Domy, v nichž bydlí, měly vyřešit dlouhodobý spor města s podnikatelem Procházkou. Ten vlastní pozemky potřebné pro stavbu stadionů za Lužánkami.

Kontroverzní směna však prozatím padá. Politici po nátlaku couvli a na středečním zasedání smetli žádost magistrátu ze stolu. „Prodej jsme neschválili. Nesouhlasíme ani s jakýmkoli dalším nakládáním s majetkem,“ informoval lidovecký zastupitel Brna-středu Bohumil Bílek.

Kritiku mírnil náměstek brněnského primátora Richard Mrázek. „Neřekli jsme, ať stavby prodají. Chyba vznikla nejasnou formulací ze strany majetkového odboru. Výsledky hlasování zastupitelstva komentovat nebudu,“ sdělil.

Nájemníci mu neuvěřili. „I když pan Mrázek mluví pouze o projednání návrhu, záměr je naprosto jasný. Chtějí domy prodat a pouze mlží,“ sdělila obyvatelka jednoho z domů Petr Černíková.

Vizualizace podoby stadionu za Lužánkami z roku 2008. Projekt bylo třeba upravit, aby odpovídal současným požadavkům.
Fotbalový stadion za Lužánkami má zelenou. Životnímu prostředí vadit nebude

Ani další ve středu neskrývali rozčílení. „Jsou to h…., vracíme s k bolševismu,“ rozčílil se na představitele magistrátu Pavel Hromek, který v jednom z bytů bydlí dvaačtyřicet let.

Nájemníci křičeli hesla jako „Prodejte radnici!“ a komunistický zastupitel Martin Říha navrhl Landovo odvolání. Starosta však v hlasování obstál.

Podle odborníků, které redakce Rovnosti oslovila, mohlo město na výměně výrazně prodělat. „Hodně hrubým odhadem začíná cena na sedmdesáti milionech za jeden dům,“ informoval realitní makléř, který si nepřál uvést jméno. Celková částka za devět domů přesahuje půl miliardy korun.

Procházka nechtěl jednání s městem komentovat. „Omlouvám se, ale nebudeme se vyjadřovat. Kompetenci má brněnský magistrát,“ poznamenal.

Desítky Brňanů pozorovali vytahování poslední lodi z Brněnské přehrady na souš.
243 tisíc lidí, 38 tisíc kilometrů. Lodím skončila sezona, poslední je na souši

Nevyjádřil se ani k možnosti žaloby v případě, že se s městem nedohodne na vypořádání. Mrázek ji považuje za pravděpodobnou.

PETR UHLÍŘ
PAVLA HLOUŠKOVÁ