Malý za větší, když přibude další člen rodiny, nebo naopak velký za menší, ale na výhodnějším místě. Takové jsou nejčastější důvody brněnských nájemníků k tomu, aby nabídli na webových stránkách svůj obecní byt ke směně. Magistrát zaznamenal už přes čtyři sta žádostí o směnu. Podmínky bydlení navíc novým nájemníkům chtějí správci bytů z městských částí vylepšit. Letos na opravy bytů vydají miliony korun.

Na internetových stránkách, které spustilo město na podzim, se již zaregistrovalo 265 lidí. Zájemci se mezi sebou kontaktovali už téměř třistakrát. „Čísla z webu vypovídají o tom, kolik uživatelů si vyměnilo údaje. To ale neznamená, že se výměna uskutečnila,“ sdělil vedoucí bytového odboru brněnského magistrátu Aleš Doležel.

Ilustrační foto.
S výměnou obecních bytů Brňanům pomůže nový web

Největší zájem mají lidé o výměnu dvou a třípokojových bytů s kuchyní. Hledají je nejčastěji v Králově Poli nebo na Brně-severu. „Počty zájemců ale mohou být zkreslující. Jeden uživatel může mít podaných více inzerátů,“ dodal Doležel.

442
inzerátů na směny bytů již zveřejnili Brňané na webu, který k tomuto účelu spustil magistrát loni v říjnu.

O směně, ke které nepotřebuje radu od realitní kanceláře, uvažovala i Andrea Vystavělová. „Nakonec jsem se ale rozhodla, že nám byt stačí, hlavně už byl udržovaný, nemuseli jsme nic řešit,“ řekla Brňanka.

V Králově Poli i letos pokračují s opravami uvolněných bytů. Žádostí o jejich přidělení mají v současnosti přes dvě stě. „Letos navíc rekonstruujeme i obsazené byty. Osvědčili se nám i domovníci, protože jsou na místě a problémy řeší ihned. Jejich počet budeme navyšovat,“ uvedl vedoucí bytového odboru jedné z nejžádanějších městských částí Daniel Valenta.

Ve druhé polovině roku by mohli noví domovníci přibýt i na Brně-severu. „Chtěli bychom, aby se jím stal někdo z nájemníků. Bude hlavně prostředníkem mezi ostatními a bytovou správou, řešit může drobné opravy. Za to nejspíš získá slevu z nájemného,“ zmínil mluvčí městské části Martin Ingr.

Vítězný návrh podoby akvaparku za Lužánkymi. Má střechu připomínající vlnu.
Plánovaný akvapark za Lužánkami má investora. Nyní hledá co nejlevnější řešení

Peníze kromě domovníků a oprav dávají některé městské části i na pravidelnou údržbu. Třeba v Černovicích mají od začátku roku novou firmu na úklid společných prostor. „Lidé, kteří platí nájem, by měli být spokojení. Po stížnostech na nedostatečný úklid firmu kontrolujeme,“ uvedla tamní místostarostka Šárka Korkešová.