Chodník s výraznými čarami vznikne kvůli inženýrským sítím pod zemí. „Jejich vedení propíšeme do barevného pojetí dlažby a do dalších objektů na povrchu. Odstíny barev zvolíme podle správců sítě,“ nastínil brněnský radní pro územní rozvoj Filip Chvátal. Nebude chybět růžová, fialová, modrá nebo zelená.

Prostranství má být v budoucnu zastíněné nově vysazenými stromy. Pod nimi vznikne dřevěné pódium. Při úpravách plochu odborníci upraví tak, aby lépe zadržovala dešťovou vodou.

„V současné době je prostor před pedagogickou fakultou nedořešený a pro chodce i parkující řidiče nepřívětivý. Cílem je proměnit jej tak, aby sloužil pro krátkodobý odpočinek kolemjdoucích, například z blízkých fakult, nebo cyklistů, kteří jezdí na blízké stezce podél řeky Svratky," vysvětlil primátorčin náměstek Petr Hladík.

Vizualizace prostoru na Poříčí.
Upraví vnitroblok i zelenou plochu na Poříčí. Prostory oživí zeleň i lavičky

Součástí projektu je také rekonstrukce kolmých parkovacích stání před pedagogickou fakultou. Asi čtvrtina z nich zmizí. Přibudou stojany na kola a koloběžky. Silnice před fakultou bude vyvýšená, v důsledku tam dojde ke zklidnění dopravy.

Představitelé města plánují veřejné projednání projektu, které se má konat v aule fakulty. Brněnští radní nedávno schválili investiční záměr. Náklady na revitalizaci prostranství odhadl na víc než devět milionů korun bez daně. Konečná cena bude známá až po vypracování projektové dokumentace a výběru zhotovitele.

Proměnu místa v přívětivější prostor vítá například Brňanka Martina Králová. „Kvůli jeho současné podobě ani neuvažuji o tom, že bych se tam nějak zastavila. To se ale může změnit,“ řekla.