Potvrdili to brněnští zelináři. „Prodej nám klesl nejmíň o třetinu. A nejsou to jenom okurky. Moc se neprodávají ani rajčata nebo papriky,“ vypočítal provozovatel zelinářství v Kobližné ulici Dominik Svoboda. Sdělil, že první o co se lidé zajímají je země původu zeleniny.

Uvedl, že všechna jeho zelenina pochází od domácích pěstitelů. „Její cena musela jít stejně dolů. Taky tak o třetinu,“ řekl Svoboda. Okurky je tak možné koupit za dvacet korun za kilo. „Máme okurky ze Slovenska. Stejně lidi nakupují míň,“ potvrdila prodavačka z jiného brněnského zelinářství, která nechtěla uvést své jméno.

Zatímco v obchodech lidé o zeleninu zájem nemají, v restauraci si dát zeleninový salát k obědu nebojí. „Saláty se prodávají stejně dobře jako jindy. Je pravda, že jsme do nich dnes nedávali okurky, ale nepozoruji, že mají lidé strach jíst zeleninu,“ řekla číšnice z brněnské restaurace u Kulisáka Václava Zdeňka Bušková.

Hysterie ze strachu z nákazy podle ní pominula na začátku týdne. „V pondělí a v úterý se nám stalo, že lidé na talíři nechali okurku, kterou jsme dali jako přílohu. Ale to je všechno,“ řekla Bušková.

Stejné zkušenosti má i číšnice z restaurace u Boba Linda Ondráčková. „Obědové saláty se prodávají velmi dobře. Stejně jako vždycky, když je takhle teplo,“ řekla Ondráčková. Uvedla, že si jich lidé objednávali míň jenom tak dva dny ze začátku týdně.

Žádné výrazné ztráty neuvádí ani obchodní řetězec Tesco. „Pouze v sobotu mírně klesl prodej u okurek hadovek,“ řekla mluvčí řetězce Eva Karasová.