Naposledy se rozloučit se svými nejbližšími musejí lidé z Tišnova jezdit až do téměř dvacet kilometrů vzdálené Veverské Bítýšky. Brzy se jim cesta výrazně zkrátí. Vedení města se rozhodlo postavit novou smuteční síň, která v Tišnově již léta chybí. V nové stavbě vznikne i místo pro nerušené rozjímání pozůstalých. Její součástí totiž bude smuteční zahrada.

Moderní stavba vznikne na pozemku novějšího z tišnovských hřbitovů, který je na okraji města ve směru na Černou Horu. Místní lidé síň léta postrádali, současné vedení města se k její stavbě proto dokonce zavázalo v koaliční smlouvě. „Pro pozůstalé bylo cestování za obřady velmi složité a vzhledem k situaci stresující. Mnoho z nich jsou starší lidé a mnohdy nemají auto,“ zdůraznil mluvčí města Roman Skřepek.

Novou síň v budoucnu využijí nejen obyvatelé Tišnova, ale také okolních obcí. Jaké služby budou mít v objektu k dispozici, ještě není jisté. „S největší pravděpodobností oslovíme místní pohřební služby, které budou obřady zajišťovat. Konkrétní jednání ale budeme teprve řešit,“ upřesnil mluvčí.

Z ROZPOČTU MĚSTA

Stavět se začne nejdříve v příštím roce, první obřady by se uvnitř mohly konat v roce 2019. Město za síň z vlastního rozpočtu zaplatí patnáct milionů korun.

Podle Jany Skalníkové z Pohřební služby Skalník v Tišnově novou síň lidé uvítají. „Vždycky je pro pozůstalé lepší, když nemusí nikam cestovat. Pro nás to výraznou změnu nepřinese, přizpůsobujeme se přáním pozůstalých,“ vysvětlila.

Tišnovská služba momentálně zajišťuje pohřby a obřady právě ve Veverské Bítýšce. Přímo v Tišnově se smuteční obřady odehrávají v místním kostele. Pokud si ale lidé přejí obřad ve smuteční síni, musí volit tu ve Veverské Bítýšce nebo se s blízkými rozloučit v brněnském krematoriu.

Podobu budovy navrhl architekt Pavel Jura. K návrhu stavby podle svých slov přistupoval s pokorou. Nejen kvůli charakteru stavby, ale také kvůli prostředí, v němž stavba vznikne, a komorní atmosféře lesního hřbitova. „V návrhu podoby jsme pracovali s konceptem hřbitovní zdi. Ty určují každý hřbitov. Návrh je koncipovaný jako struktura hřbitovních zdí, které definují vnitřní i venkovní prostory,“ vysvětlil Jura.

SE ZELENOU STŘECHOU

Oproti jiným smutečním síním v republice, které jsou navržené jako uzavřené stavby, je vznikající tišnovská síň naplánovaná jako otevřená struktura.

Součástí síně má být také smuteční zahrada, kde mohou pozůstalí nerušeně rozjímat. Zahradu může připomínat také zelená střecha budovy. „Síň je navržena v nejnižší části hřbitova a tudíž velmi dobře viditelná z vyšších míst. Střechu stavby proto navrhujeme jako zelenou plochu, která zapadá mezi jednotlivé části hřbitova“ doplnil architekt.