Středeční nárůst počtu případů v kraji je nejvyšší za celou dobu pandemie. Dosud byl jihomoravský rekordní denní přírůstek 801 nově nakažených. „Počet nových případů za posledních sedm dnů je 3944. V říjnu jsme prozatím nejvyšší počet nakažených zaznamenali ve věkové skupině 35 až 44 let a vidíme rychlý nárůst u populace lidí ve věku 55 až 64 let, a nad 65 let," uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygieny Renata Ciupek.

Páteční ráno na řece Dyji v Bulharech, kde je aktuálně vyhlášený druhý stupeň povodňové aktivity.
Velká voda na jižní Moravě zatopila sklepy i silnice. V pátek má opět stoupat

Aktuálně pozitivních případů koronaviru v kraji je 7099, za celou dobu pandemie se nakazilo 12 506 Jihomoravanů. „Nárůst počtu osob s pozitivním nálezem koronaviru odpovídá komunitnímu šíření viru v populaci tak, jak je známe u jiných respiračních infekcí. Vzhledem k rychlému nárůstu počtu nových pozitivně testovaných, přičemž zdaleka ne všichni mají příznaky onemocnění, se navyšuje počet aktuálně pozitivních. Kapacity hygienické služby jsou již zcela vyčerpány," konstatovala Ciupek.

Zahlcenost krajských hygieniků potvrzuje i krizový štáb Jihomoravského kraje. „Krajská hygienická stanice nás informovala, že jejich personální kapacity jsou s ohledem na nárůst počtu nakažených pro potřeby trasování nedostačující. Proto se aktuálně hygienici soustřeďují primárně na nové případy a osobám, kterým se pracovníci hygieny nedovolají do dvou dnů, rozesílá systém SMS se základními informacemi," poznamenala po středečním jednání krizového štábu mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková. Krajským hygienikům pomáhají s trasováním i jihomoravští policisté.

Podle hygieniků aktuálně viditelně přibývá lidí s koronavirem, kteří potřebují stálou lékařskou péči v nemocnici. Brněnské fakultní nemocnice zatím stále mají volná lůžka. „Nyní máme 59 pacientů s onemocněním Covid-19. Šest je hospitalizováno na anesteziologicko resuscitační klinice, jsou na umělé plicní ventilaci, devět pacientů je na jednotkách intenzivní péče na několika klinikách a čtyřiačtyřicet na lůžkách s kyslíkem," uvedla mluvčí brněnské svatoanenské nemocnice Dana Lipovská.

V zařízení na anesteziologicko resuscitační klinice zbývají 4 volná lůžka, na jednotkách intenzivní péče čtrnáct míst a lůžek s kyslíkem je ještě volných padesát. „Máme připraveny i další varianty navýšení na celkový počet 150 lůžek. Postupným utlumováním plánovaných operací máme zatím lůžek dostatek. V současné chvíli se dá říci, že jsme pro covid pacienty vyčlenili pětinu naší lůžkové kapacity, což je pro nás jako pro nemocnici, která musí zajistit akutní centrovou péči, poměrně hodně. Zatím máme i remdesivir, spotřeba ale roste a zásoby nejsou velké. Ministerstvo zdravotnictví nyní řeší s firmou další dodávky," poznamenala Lipovská. Nemocnice podle ní zatím nezavírá žádné oddělení.

Startovací byty ve Valchařské v brněnských Husovicích.
Bydlení vonící novotou i s geniem loci: poslední dny žádostí o startovací byty

I v bohunické fakultní nemocnici stále jsou podle vyjádření mluvčí Veroniky Plaché stále i volná lůžka pro covidové pacienty. „Na standardních lůžcích máme nyní jednadevadesát Covid pozitivních pacientů, na jednotkách intenzivní péče na více klinikách je takových pacientů jednadvacet. Rezervy stále máme, během následujících dní potřebujeme vytvořit dvojnásobný počet, vzhledem k očekávanému nárustu pacientů," uvedla Plachá.

Nemocnice se potýkají i se zvyšujícím se počtem nakažených zdravotníků, velká část jich rovněž zůstala na takzvané OČR, tedy ošetřování člena rodiny, kvůli zavřeným základním školám. Brno a kraj nabídli v takovém případě čtyři vyčleněné školy pro děti zdravotníků. Například v brněnské fakultní nemocnici nabídku zatím využili rodiče 67 dětí. Pomoc nabídlo rovněž brněnské středisko volného času Lužánky.