Tentokrát ne mráz a náledí, ale vytrvalé sněžení, komplikovaly ve středu řidičům v Brně život. A nejen jim, lidé klouzali a padali na chodnících, nebo nadávali ve stojících autobusech.

Silničáři z Brněnských komunikací se se sněhem potýkali už od půl třetí ráno. Přestože vyzývali řidiče k co největší opatrnosti, několik jich havarovalo. A havárie si vyžádaly několik zranění.

První obětí sněhu byla už ve čtvrt na šest ráno devětapadesátiletá žena v Kuřimi, kterou srazilo auto na přechodu pro chodce. „Odvezli jsme ji se zraněním nohy do Úrazové nemocnice,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Další zraněné pak odváželi záchranáři přímo z havarovaných aut. Vyráželi tak do Otnice na Vyškovsku, Židlochovic na Brněnsku i k Valticím na Břeclavsku. „Tam se po osmé čelně srazil Renault Twingo se Škodou Felicia. Naštěstí jen v mírné rychlosti. Do nemocnice v Břeclavi museli zdravotníci převézt těhotnou řidičku škodovky, na místě pak ošetřili jejího spolujezdce,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Další nehody se pak obešly bez zranění. Například na dálnici D1 měli štěstí lidé v dodávce, kterou řidič obrátil na střechu. „Při našem příjezdu už byla posádka ven z auta,“ podotkl mluvčí hasičů.

Sníh zkomplikoval také hromadnou dopravu v Brně i na celé jižní Moravě. „Zhruba od šesté je doprava nepravidelná plošně po celém Brně. Spoje nabírají zpoždění v řádech minut, většinou kvůli cizím nehodám. Ale není to žádná katastrofa, mohlo by to být horší. Jezdíme zatím všude a nemuseli jsme nasazovat náhradní dopravu,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová.

Na dvou místech kraje se dokonce autobusy zastavily na čas úplně. „Na silnici I/43 na Blanensku stála linka 301 kvůli kamionům, které zablokovaly cestu. Kvůli sněhu také nemohly projet autobusy na trase mezi Hodonínem a Brnem v Kloboukách u Brna,“ uvedl mluvčí společnosti Kordis Květoslav Havlík. Podle něj neměly větší problém vlaky, které jen občas nabírali drobná zpoždění. „U autobusů to bylo horší, ale kolem desáté se to zlepšilo,“ uvedl Havlík.

Se sněhovou peřinou bojovali od rána do poledne silničáři. Podle ředitele Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Jana Zouhara vyjelo zhruba 120 sypačů a dalších 30 radlic. „Nebylo to nijak strašné. Problémy způsobylo především to, že sněžilo v dopravní špičce,“ řekl Zouhar.

Zapotili se i brněnští silničáři z Brněnských komunikací. „V terénu bylo všech jednadvacet posypových vozů, které doposud spotřebovaly zhruba 560 tun posypových materiálů. Postupně jsme museli nasazovat i traktory s radlicemi. Vyjelo jich sedmnáct,“ uvedl ředitel společnosti Leoš Chasák.

Sníh zamotal hlavu i lidem na chodnících. „Tady už od středy nikdo neuklízel chodníky. Kolem domova důchodců se lidé bojí chodit, protože je to pro ně namáhavé a nebezpečné,“ rozčilovala se třeba Lenka Malá ze Starého Lískovce. V Tišnově si na chodníku dokonce jedna starší žena zlomila nohu, zdravotníci ji převezli do brněnské Úrazové nemocnice.

Podle meteorologů patří středeční sněhová nadílka k těm největším za letošní zimu a přiblížila se předvánoční kalamitě. Středečních šest centrimetrů ale zdaleka nedosahuje maxima z roku 1968, kdy jich napadlo dvacet.

Ve čtvrtek se sice podobná kalamita opakovat nebude, ale hrozí už o den později. „Odhaduji, že v pátek může v Brně ještě zhruba deset centimetrů připadnout. Ale oteplí se a večer hrozí smíšené namrzající srážky,“ uvedla meteoroložka Jitka Kučerová.

Kuriózně zahrála zimní nadílka na nervy dvou mužů v brněnském Podlesí. Dvaasedmdesáti­letému důchodci se nelíbilo, že jeho pětačtyřicetiletý soused odmetá sníh směrem k jeho pozemku. „Jejich hádku museli ukončit až strážníci,“ upozornila mluvčí brněnské městské policie Denisa Kapitančiková.

Přestože zima udeřila na Brno plnou silou, její pozitivní dopady bohužel nepocítí brněnští bruslaři. Na největší přirozené kluziště, Brněnskou přehradu, totiž strážníci nedoporučují vstup. „Je to nebezpečné led naši muži z poříční jednotky měřili a nemá tloušťku ani deset centimetrů. Bezpečná tloušťka je přitom minimálně dvacet centimetrů,“ řekla Kapitančiková.

PETR JEŘÁBEK A ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU