Jen od půlnoci do čtvrteční osmé hodiny ráno měli policisté nahlášených šestatřicet dopravních nehod a havárií. Do druhé hodiny odpoledne se počet ještě několikanásobně zvýšil. „Do druhé hodiny jsme řešili v dopravě téměř dvě stovky událostí. To je několikrát více, než obvykle. Naštěstí se všechny nehody obešly bez vážných zranění," uvedl ve dvě hodiny odpoledne policejní mluvčí Bohumil Malášek.

ZACHYTILI JSTE SNĚHOVOU NADÍLKU? PODĚLTE SE O VAŠI FOTOGRAFII NEBO VIDEO!

Snímek nebo krátkou videosekvenci posílejte na e-mail webeditori.jm@denik.cz. Zaslané příspěvky zařadíme do galerie. Ukažte, jak to u vás vypadá!

#CtenarReporterDeniku

Ke druhé hodině odpoledne byly podle něj všechny dálnice a silnice 1. třídy v kraji sjízdné. „Nadále řešíme dopravní komplikace způsobené povětrnostními vlivy na komunikacích nižších tříd. Na všech silnicích je nutná zvýšená opatrnost," upozornil Malášek.

Na D1 ve směru do Brna poblíž Ostrovačic před desátou hodinou dopoledne prorazil kamión svodidla a sjel mimo dálnici. Řidič se naštěstí nezranil, vyprošťování kamionu ale způsobilo dopravní komplikace. Kvůli vyprošťování byla dálnice ve směru do Brna uzavřená.

„Úsek mezi exitem 168 Domašov a exitem 178 Ostrovačice řidiči objížděli silnicí 602," upozorňovali kolem poledne zástupci Ředitelství silnic a dálnic na twitteru.

Čtvrteční nehoda v Brně ve směru ulice Vlhká.
Nehoda šaliny a auta na zasněžené Křenové: řidič je zraněný v nemocnici

Odpoledne už byla dálnice průjezdná alespoň jedním pruhem. Řidiči kvůli nehodě kamionu však ještě do večera musí počítat s dalším omezením. „Nadále probíhá překládka převáženého zboží. Po úplném přeložení bude nutné těžkou technikou kamión vyprostit. Na vyproštění, které předběžně bude až ve večerních hodinách, budeme muset dálnici opět uzavřít," upozornil před třetí odpoledne policejní mluvčí Malášek.

Nemalé dopravní potíže způsobila dopoledne například havárie kamiónu s vlekem poblíž Měnína na Brněnsku. „Tam řidič nezvládl smyk a převrácený vlek zablokoval komunikaci. Havarované vozidlo budou muset vyprostit hasiči za pomoci těžké techniky," uvedl Malášek.

Celníci hernu odhalili ve čtvrtek. Zdroj: Archiv Celního úřadu pro Jihomoravský kraj.
VIDEO: Rozprášili tajné hráčské doupě v Brně. Podívejte se, co všechno tam našli

Velké problémy měli po celý den řidiči na silnicích na Blanensku a Vyškovsku. V ranních hodinách se přidalo i Břeclavsko. „Po osmé hodině ráno byla na Vyškovsku uzavřena komunikace II. třídy mezi Drnovicemi a Podomí pro nákladní vozidla nad 12 tun do odvolání. Vlivem povětrnostních podmínek mají řidiči potíže mezi Pohořelicemi a Mikulovem, zvláště na objízdné trase přes Brod nad Dyjí a Drnholec. Jednoduchá situace není i na dálnici, především na D1 na Vyškovsku," nabádal k opatrnosti Malášek.

Kromě nehod policisté a hasiči řešili i řadu případů aut v příkopech u silnic.

Od poledne byla neprůjezdná třeba silnice 403 mezi Dobelicemi a Hostěradicemi. „Silnici zablokovala nehoda osobního a nákladního auta," uvedli na twitteru zástupci jihomoravských hasičů.

Zatímco z většiny čtvrtečních nehod vyvázli jejich účastníci bez zranění nebo jen s lehkými zraněními, nehoda u Hostěradic dopadla hůř. „Na místě jsme se postarali o jednu ženu, utrpěla středně těžká poranění a po ošetření na místě jsme ji převezli do nemocnice," uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Žena měla štěstí, že se k ní dostala pomoc velmi rychle. Shodou okolností totiž byli nablízku hasiči. „Hasiči jeli k jiné události a cestou k zásahu před nimi havaroval nákladní a osobní vůz. Ženu z osobního auta museli vyprostit," poznamenal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Autobusy a trolejbusy nabíraly zpoždění

Některé spoje městské hromadné dopravy nabíraly ve čtvrtek dopoledne až dvacetiminutová zpoždění. „Provoz linek je vlivem několika nesjízdných úseků zpožděný. Situace je nejhorší v kopcovitých částech města jako je Líšeň, Kohoutovice, v centru blízko Kotlářské a Veveří ulice a dotýká se nejvíce linek 25, 26, 50, 53, 55 a 78,“ řekla ráno mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Před polednem se už situace víc stabilizovala a spoje nabíraly zpoždění do deseti minut. Provoz ve městě navíc komplikuje i několik dopravních nehod.

Hospoda, restaurace. Ilustrační foto
Hospody v Brně otevírají. Někde už hlásí na víkend plno

Sypače vyjely v Brně o půl páté ráno. "Vzhledem k aktuálním sněhovým srážkám, teplotám pohybujícím se pod bodem mrazu a promrzlému povrchu vozovek probíhá nepřetržitý výjezd všech 21 posypových vozů Brněnských komunikací," oznámil provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

Na jihu Moravy ve čtvrtek mělo podle předpovědi meteorologů může nasněžit až deset centimetrů sněhu, v západní a severní části kraje až 15 centimetrů. Sněžilo zejména dopoledne, na některých místech byly srážky smíšené nebo mrznoucí.

Nejvyšší teploty přes den se pohybovaly mezi minus dvěma stupni a jedním stupněm nad nulou. Na Hodonínsku se při mrznoucích srážkách mohla podle meteorologů tvořit ledovka.

Dopravní problémy ve čtvrtek v kraji pokračovaly až do večera. „Počet všech událostí, které jsme řešili do osmé hodiny večerní, narostl na 57, z toho více jak polovinu tvořily dopravní nehody," poznamenal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.