Ze snímků, které fotili dvakrát na sto metrech čtverečních, složí mladí vědci trojrozměrný model sněhu. „Fotografie terénu z družic, díky kterým Norové měří velikost závějí, jsou pořízené z příliš velké výšky. Sníh je jednolitá bílá plocha, a tak jsou často jejich odhady nepřesné," popisuje.

Aby ověřili, že se bezpilotní systém nemýlí, doprovázeli jej s lavinovými tyčemi.

Práci s dronem podle doktoranda přísně vymezuje zákon. „Skládal jsem pilotní zkoušky a žádal o spoustu povolení. Když je úřady zhruba po roce schválí, nesmíte létat třeba v okruhu 150 metrů od budov nebo mezi lidmi. Domluvit se musíte také na letištích, jestli neletíte ve stejné výšce jako letadla," vysvětluje. Většina lidí podle něj o zákonech pro drony vůbec neví, přestože s nimi létají. „Přitom jim hrozí až pětimilionová pokuta," podotýká Stuchlík.

Na Špicberkách musel podstoupit také výcvik na střelnici, aby se uměl bránit ledním medvědům. „Povinně jsme u sebe nosili pistole, ale naštěstí bylo na medvědy moc zima. Potkali jsme spoustu polárních lišek a sobů, kteří byli úplně krotcí. Šlo poznat, že jim nikdy člověk neublížil," líčí mladík.

MARKÉTA CHUMCHALOVÁ