Rada města totiž včera schválila vítězný návrh sochaře Tomáše Medka.
„Edisonův památník bude stát blízko Malinovského náměstí před obchodním domem Centrum. Soše se přizpůsobí i nové náměstíčko,“ uvedla náměstkyně primátora Barbora Javorová.

Památník je tvořen čtyřmi nerezovými žárovkami a bude vysoký asi tři metry. „Nezobrazuje Edisona, ale v lidech hned vynálezce evokuje. Navíc stojí na symbolickém místě blízko Mahenova divadla, které bylo elektrifikováno Edisonovými žárovkami jako první,“ dodala Javorová.

Vítěz Tomáš Medek z Brna má z úspěchu velkou radost. „Těší mě, že je to v místě, kde žiji a pracuji. Těším se i na spolupráci s městem. Je zajímavé se účastnit na budoucí podobě tohoto veřejného místa,“ pochvaloval si sochař.
Při navrhování památníku se nechal inspirovat Edisonovým životopisem.

„Edison a žárovka se stali neoddělitelnými pojmy, protože z jeho několika tisíců patentů je tento nejznámější. Dnešní žárovka se navíc od dob Edisona téměř nezměnila,“ vzkázal Medek.

Tvorba sochy zabere umělci několik měsíců. Nejdříve musí vyrobit maketu žárovek ve skutčené velikosti. Pak svařováním kusů nerezu vzniknou jednotlivé části sítě, které se nakonec spojí v jeden celek.
Socha bude jako správný Edisonův vynález svítit. „Vnitřní nasvícení vytvoří večer efekt svítící žárovky, a vnější nasvícení to ještě umocní,“ popsal sochař.