Pražská nemocnice bude software používat pro testování uchazečů o službu v armádě. Podobně to už nyní dělá Vojenská nemocnice v Brně, která se podílela na jeho odzkoušení. „Pro armádní uchazeče jsme navrhli testování kvality pozornosti, prostorové a verbální inteligence a kontrolu impulzivity,“ přiblížil program Čeněk Šašinka z psychologického ústavu filozofické fakulty univerzity.

Software z Brna
• Program bude testovat armádní uchazeče.

• Změří jejich pozornost či verbální inteligenci.

• Stačí k němu počítač s připojením a může testovat lidi po celém světě.

Program v pražské nemocnici vylepší vybavení tamních laboratoří. „Hypothesis je velice sofistikovaný systém, který umožní snadno vyvíjet nové psychodiagnostické metody,“ míní primář Ústředního lékařsko-psychologického oddělení nemocnice Jiří Klose.

Software původně zkoumal, jak alternativní formy zobrazování ovlivňují způsob čtení map. „K tomu jsme potřebovali nástroj, který by snímal reakce lidí a zaznamenával jejich odpovědi. Pak jsme si uvědomili, že po úpravě lze software využít i v psychologické praxi. Stačí mít počítač a rychlé připojení k internetu a může testovat i na dálku,“ řekl Šašinka.

Na vzniku programu se podíleli odborníci z filozofické a přírodovědecké fakulty univerzity a také vědci ze společnosti Tilioteo Ltd.

Ilustrační foto.
Neinfekční epidemie: vysoký tlak má každý čtvrtý dospělý, nemocných dál přibývá