Letos chce starosta Kníniček Martin Žák vybrat variantu projektu a získat stavební povolení. „Předpokládaná cena je něco přes pět milionů korun. Definitivně jasno bude až po schválení podoby nové restaurace. Jednou z variant je totiž i dřevostavba, která je levnější," popsal.

Představy o velikosti i charakteru podniku už ale má. „Budova ve tvaru rohlíku by měla být prosklená směrem k hladině přehrady. Vevnitř bude asi čtyřicet míst," nastínil Žák. Cíl radnice je vybudovat restauraci s celoročním provozem. Venkovní část restaurace má podle starosty sestávat z terasy pro šedesát až osmdesát lidí, malého venkovního baru a také grilu. „Chceme umožnit pořádání venkovních akcí, kdy personál lidi obslouží přímo venku. Nebudou muset chodit až k vnitřnímu baru," doplnil kníničský starosta.

Podle opoziční zastupitelky Miroslavy Keprtové je však starostův projekt příliš velkorysý. „Souhlasím, že je potřeba vybudovat na místě nové občerstvení, ale ne za tolik peněz. Myslím, že by stačilo i něco menšího. V Kníničkách jsou důležitější věci, na které potřebujeme peníze," uvedla.

Koncem března má radnice dostat návrhy projektů, ze kterých pak vybere podobu nové budovy. Do konce roku chce získat stavební povolení a za rok začít stavět. „Lidé budou letos odkázaní na okolní podniky, kterých je kolem Sokolského koupaliště několik. Na příští léto ale bude připravená nová restaurace," doufá Žák. Původně měla být restaurace otevřená už letos.

nově na přehradě- 2016: Nové molo na Kozí Horce, rekonstrukce písečné pláže na Sokolském koupališti, grilpoint v zadní části Sokolského koupaliště
- 2017: Molo pro handicapované u přístaviště v Bystrci, stavba nové restaurace na místě bývalé restaurace U Hříbku

O občerstvení je v tamní lokalitě veliký zájem. „Pláž U Hříbku je nejkrásnější místo přehrady, kde svítí slunce celý den. Bývalo tam plno, na pláži v devadesátých letech lidé bojovali o místo," zavzpomínal pamětník Lubomír Strážnický.
V dnešní době sice lidé o místa bojovat nemusí, prostory Sokolského koupaliště však vyhledávají. „Nějaké občerstvení by tam mělo být, přece jenom, když člověk přijede na kole k vodě, tak teď nemá kam pro pivo. Jsou tu sice další podniky, ale ne dost blízko. Takže pak nevidíte na své věci," myslí si obyvatelka Kníniček Jana Hlaváčková.

Populární podnik podle ní neměli bourat, ale opravit. „Nepotřebujeme tu nic moderního, stačí když to nebude drahé," dodala.

Už letos se mají lidé na Sokolském koupališti dočkat i grilpointu s veřejnými grily. Podobná místa mají vzniknout také na bystrcké straně přehrady.

Oblast Sokolského koupaliště se letos dočká i dalších změn. „Chci opravit písečnou pláž u mola, které vede do přehrady nedaleko od místa, kde stála restaurace U Hříbku," nastínil kníničský starosta. Pláž tam využívají hlavně rodiny s dětmi. V místě je totiž nejsnazší přístup k vodě.

Ten má usnadnit i molo, které chce bystrcká radnice postavit na pláži U Sirky. Pomoci bezpečně sejít do vody má mimo jiné lidem o berlích a důchodcům.

Na ostatních místech, kde je hliněný břeh vyšší a prudký, nainstalovalo Povodí Moravy loni dřevěné vstupy do vody. Kvůli břehuli říční, která ve strmých březích hnízdí, totiž není možné břeh upravit.

EVA BÁRTOVÁ

DOMINIKA VÁGNEROVÁ