S takovým scénářem musí pracovat krizový štáb svolaný v Sokolnicích, který je součástí cvičení Zóna 2013. To má prověřit připravenost záchranného systému na jihu Moravy a Vysočině v případě jaderné havárie v Dukovanech. „Naše evakuační středisko je připravené přijmout obyvatele obce Nové Vsi, která leží v dvacetikilo­metrové zóně okolo elektrárny. Podle odhadů budou náhradní ubytování potřebovat asi čtyři stovky lidí. Polovina z nich zůstane tady a další část se přesune do Telnice," popisuje starosta Sokolnic Jiří Životský.

Ve střehu jsou kromě hasičů a policistů i záchranáři a pracovníci Červeného kříže. „Musíme počítat s tím, že ti lidé budou v šoku. Budou potřebovat uklidnit. Máme připravená i lehátka, kdyby se někomu udělalo špatně," říká starosta, který měl na přípravu střediska asi šestatřicet hodin.

Evakuační středisko sídlí v sokolnické Integrované střední škole, která funguje zároveň jako domov mládeže. „Evakuovaní tu budou mít pohodlí, vlastní pokoje, sprchy a záchody. Na každém patře je navíc malá kuchyňka," představuje zázemí střediska Životský.

Cvičení trvalo tři dny a z jihu Moravy se do něj zapojilo asi šest set lidí. Starosta si akci pochvaluje. „ Jsem rád, že jsme si mohli ověřit, jak se s takovou mimořádnou událostí dokážeme vypořádat. Nemusí se stát zrovna jaderná havárie, ale evakuační středisko může sloužit i při povodních nebo chemické havárie," podotýká.