Mrštnost a sílu předváděli v sobotu na brněnském výstavišti stovky mužů a žen. Někteří dorazili ze Slovenska, Polska nebo Maďarska a už od devíti hodin ráno překonávali trať. Část závodníků přijela do Brna po zkušenosti z ostravského kola, kde neuspěli. To se podle organizátorky Ireny Milé promítlo i na výkonech soutěžících. „Dnes je to nesrovnatelné. Z Ostravy postoupili čtyři soutěžící, jako jediní totiž zdolali trať. V Brně jsme už v půl jedenácté měli pět úspěšných závodníků. Někteří se poučili a po Ostravě zkusili i brněnské kolo kvalifikací. Atmosféra je ale stejně skvělá jako v minulém kole,“ pochvalovala si.

Na všechny soutěžící čekal zdánlivě jednoduchý úkol. Stačilo jen dostat se přes sedm překážek v co nejkratším čase. Pět nejrychlejších postoupilo do celorepublikového kola. Patnáct soutěžících z Ostravy, Brna a Prahy se utká v červnovém závodu o titul prvního českého mistra Ninja Factoru.

Někteří závodníci se na soutěž připravovali dlouho dopředu. „Přijeli jsme jako skupina s šesti kluky. Jsme z Maďarska a na závod jsme trénovali několik měsíců. Myslí, že jsem mohl být rychlejší, ale zvládl jsem to. Jsem na sebe pyšný. Uvidíme, jak budou závodit další lidi z našeho týmu. Přijel s námi i trenér, ten si trať vyzkouší také,“ řekl Máté Goÿmrei, který trať překonal jako sedmý v pořadí s časem minuta a sedmačtyřicet sekund.

V Brně zvládlo přejít přes všechny překážky deset závodníků. Nejrychlejší byl Jonáš Vilikovský. Ten závodem doslova prolétl za minutu a šest setin vteřiny.

Mopsí sraz v Brně.
V Brně padl rekord roztomilosti. Sjelo se tam přes dvě stě mopsů