Brňanka Petra Kubová má potíže s návratem do práce. Těžko totiž dostane do mateřské školy své syny. Nechce je už posílat na očkování, které školky vyžadují. „Tomáš měl problémy s motorikou a trpěl vysokými teplotami. Davidovi se zase po třech dávkách hexavakcíny zhoršilo šilhání," zdůvodnila pětatřicetiletá žena.

Podle současných zákonů a pondělního rozhodnutí ústavního soudu, který zamítl jejich zrušení, je přihláška do mateřské školy podmíněná platným očkováním. „Není to fér. Rodiče jsou zahnaní do kouta. Musejí riskovat zdravotní problémy dětí, které očkování může způsobit, nebo s nimi zůstat doma, protože je do školky nevezmou," přiblížila zástupkyně spolku Rozalio Alice Kulhánková. Sdružení bojuje za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování.

Riziko pro dítě

Pondělní rozhodnutí soudu naopak uvítali brněnští lékaři. „Rodiče si musejí uvědomit, že když podstupují takové riziko především pro své dítě, ponesou za to následky. Můžeme jim vyjít vstříc a třeba očkování rozložit nebo posunout o několik měsíců, ale to je vše," komentovala třeba lékařka Iva Jeleníková.

Podle ní jsou nenaočkované děti riziko i pro vrstevníky, kteří očkování podstoupili. „Každé dítě si tvoří protilátky jinak. Jsou případy, kdy onemocní, i když je očkované. Proto by byla katastrofa, kdyby neočkované děti zavlekly nemoci do mateřských škol," vysvětlila lékařka.

Dodala, že děti bez vakcín představují nebezpečí pro kojence, kteří ještě naočkovaní nejsou, nebo pro ty, kteří očkování nemůžou podstoupit. Takové děti dosud chránila takzvaná kolektivní imunita. Díky povinnému očkování totiž v České republice nemoci jako záškrt nebo dávivý kašel skoro zmizely. „Tento stav chrání i ty, kdo ze zdravotních důvodů očkovaní být nemohou nebo se u nich po očkování nevytvořila dostatečná imunita," shrnul ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Ročně se podle statistik ministerstva zdravotnictví podaří zabránit až 150 tisícům onemocnění a pěti stovkám úmrtí na tyto infekce. Proto stát trvá na povinném očkování hexavakcínou.

Brněnské školky tak nemají jinou možnost, než nařízení respektovat. „Nedávno jsem to řešila s dvěma matkami. Neočkovat je jejich rozhodnutí. Ale u nás mají neočkované děti smůlu. Tak to ukládá zákon," řekla ředitelka mateřské školy Pomněnky v brněnském Novém Lískovci Jitka Pochylá.

Takzvaná hexavakcína má děti chránit proti šesti nemocemi. Někteří rodiče proti ní bojují.

Ústavní stížnost kvůli hexavakcíně podala Barbora Zemanová jménem svého syna. Nebyl očkovaný, a tak ho nepřijaly dvě mateřské školy v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Matka v tom viděla porušení práva předškolního vzdělávání, nenašla však zastání na úřadech ani u Nejvyššího správního soudu.

Pokuty a náhrady

V předposledním verdiktu k problematice očkování ústavní soud před týdnem rozhodl, že ministerstvo zdravotnictví může určovat povinné vakcíny. Pokud navíc rodič dítěti očkování neumožní, hrozí mu pokuta až deset tisíc. Podle soudu by zároveň ale zákonodárci měli zvážit odškodňování případných zdravotních následků vakcín, kterých se někteří rodiče obávají.