Výrobky hodnotily dvě osmičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory a Potravinářské komory. „Je potěšitelné, že v celé historii soutěže patří počet soutěžících firem a počet soutěžících vzorků v Jihomoravském kraji k nejvyšším v republice. Stejně potěšitelné je zjištění, že jsou firmy, které se zúčastnily všech ročníků soutěže a svoji účast v ní hodnotí pozitivně i z hlediska propagace firmy," řekl Jaromíra Musila s Regionální agrární komory.

Oceněné výrobky
Masné výrobky tepelně opracované – Uzená paštika Jan Bubla
Masné výrobky trvanlivé – Královská klobása Janíček & Čupa
Sýry včetně tvarohu – Čerstvý sýr přírodní Lenka Klíčová
Mléčné výrobky ostatní – Syrové kravské mléko ZEPO Bořitov
Pekařské výrobky – Koláč velký
ZEMSPOL a.s. Sloup
Cukrářské výrobky – Karamelový větrník Lenka Svobodová
Nápoje – Jablečný mošt 5 litrů Jonagored ZEAS Lysice
Ovoce a zelenina – Meruňkový kompot Horňácká farma
Ostatní – Pstruh duhový S.M.K., Rybářství Skalní mlýn

V kategorii Cukrářských výrobků vyhrál karamelový větrník Lenky Svobodové z brněnské Cukrárny Sluníčko. „Začali jsme ho péct před rokem a půl, kdy jsme cukrárnu v Pastrnkově ulici otevřeli," říká Svobodová.

Kromě vítězného produktu přihlásila do soutěže ještě čokoládový větrník a rakvičku. „Karamelový větrník je výjimečný tím, že je v něm pravá šlehačka a karamel, který vyrábím. Navíc není tolik sladký. Myslím, že porotu oslovil jednoduchostí," tvrdí žena.

Větrníky jsou v její cukrárně oblíbené. „Zákazníci mají nejraději karamelový. Ale chutnají jim i další. Říkali jsme si, že si můžeme otevřít větrníkárnu," směje se žena.

Kromě zákusků nabízejí dorty hlavně na zakázku, ale dělají i speciality. „Pekli jsme zelené větrníky na zelený čtvrtek a nedávno také hokejové puky, když bylo Mistrovství světa," přibližuje Svobodová.

Stále vymýšlejí něco nového. „Spolupracuji s bratrem, který je mojí inspirací a zároveň stále přichází s novými nápady," svěřila se žena, které nejvíce z jejích produktů chutná vítězný karamelový větrník.

Oceněné výrobky v soutěži Regionální potravina získaly právo užívat značku čtyři roky.