VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž v míchaných nápojích vyhráli s punčem

Brno /FOTOGALERIE/ - Míchané drinky, žonglování s lahvemi i ohnivou šou. To vše mohli v sobotu dopoledne vidět a ochutnat návštěvníci brněnského obchodního centra Makro. Konal se tam totiž nultý ročník soutěže v míchání nápojů Drinkmania 2010.

16.10.2010
SDÍLEJ:

Soutěž v míchání nápojů v brněnském obchodním centru Makro.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Z Drinkmánie chtějí její organizátoři udělat pravidelnou soutěž. „Příště bychom ji chtěli zorganizovat někdy v létě, venku před obchodem. Bude větší a pro více návštěvníků, nejen pro zákazníky Makra,“ informuje ředitel obchodu Miroslav Králík. Soutěží chtějí především nalákat své budoucí zákazníky z restaurací a barů. „Proto podporujeme také spolupráci se školami, tedy s lidmi, kteří tam budou později pracovat,“ sděluje Králík.

„Soutěží proti sobě pět dvojic barmanů. Vždy jeden zkušenější a méně zkušený. Páry musí namíchat tři druhy nápojů. Nealkolkolický, teplý a alkoholický připravovaný v šejkru. V alkoholickém musí být alespoň jeden druh ochuceného sirupu,“ popisuje pravidla soutěže člen asociace číšníků Radek Bušina. Drinky připravují jak profesionální barmani, tak studenti, kteří se za bar teprve chystají. Všude panuje uvolněná nálada. Většina soutěžících se mezi sebou zná z předešlých soutěží. „Jsme tady jedna parta, není to o rivalitě. Oslavujeme i výhru někoho jiného,“ říká jeden ze soutěžících Lukáš Vala.

První nápoj, který můžou diváci ochutnat je nealkoholický. Připravené nápoje mohou ochutnat i zákazníci obchodu. Hostesky je roznášejí v malých kelímcích. „Moc mi chutnal. Je to výborný nápad takto oživovat lidem nákupy,“ myslí si Jarmila Kameníková, která ochutnala broskvový drink s tonikem. Odborná čtyřčlenná porota kvalitu hodnotí podle přípravy, chuti a vzhledu. Důležité je také dodržení receptury, kterou museli barmani předem nahlásit.

I když se soutěžící mezi sebou znají a na soutěže jezdí často, je na nich vidět, že jsou hodně nervózní. Klepou se jim ruce, není nouze ani o rozbité skleničky. „Soutěžíme už dlouho, recepty si připravujeme ve škole několik týdnů dopředu. Přesto mám pokaždé strach,“ sděluje učitelka střední školy v Bzenci Zuzana Janovská, která se účastní se svou studentkou. Během přípravy Čokoládové touhy jí navíc zklame technika. Hořák na flambovacím stole prostě nechce chytnout. Horkou čokoládu se smetanou a chilli musí nakonec připravit na náhradní plotýnce.

Když se porota rozhoduje, kdo vyhraje, soutěžící, profesionální barmani Lukáš Vala a David Němec, žonglují s lahvemi. Nakonec je i zapálí a plivají oheň. „Recept, jak oheň děláme, neřeknu, je to ale docela nebezpečná zábava. Nedávno jsem při tom přišel o vousy,“ sděluje Vala.

Soutěž vyhrává tým, který si říká Kovbojové z Charbulky. Učitel Richard Nezyba a jeho studentka Věra Holátová zaujali porotu hlavně svým teplým Trampským punčem. „Dáváme tam bílé víno, třešňovici, ananasovou šťávu a vanilkový a jahodový sirup, nakonec patří horká voda. Je to takový vylepšený normální punč,“ popisuje recept jeho autor Nezyba. Pro inspiraci si chodí především do školy, kde si nápoje i zkouší míchat. „Využívám také své zkušenosti z dob, kdy jsem provozoval svůj vlastní bar,“ informuje Nezyba.

Autor: Zuzana Valíková

16.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
6

Venkovní kluziště s otvíračkou otálejí. Zatím se v Brně bruslí jen u Olympie

Vojtěch Němec.

V Brně jsem teď nebyl potřebný, ale rád se vrátím, říká Němec

Řidič srazil na přechodu ženu s malými dětmi. Nadýchal půl promile alkoholu

Brno - Třiašedesátiletý řidič srazil ve středu odpoledne na přechodu v brněnské Dusíkově ulici ženu se dvěma malými dětmi. Po nehodě nadýchal půl promile. „Přesnou míru jeho ovlivnění alkoholem určí až rozbor krve,“ sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb.

AKTUALIZOVÁNO

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Brno – O padesát tisíc cestujících více než loni odbavili na brněnském letišti v Tuřanech v hlavní sezoně, tedy od května do října. Přibylo také charterových letů, tedy nepravidelných linek. Nejoblíbenější destinací byl Burgas v Bulharsku.

Pěstiteli ukradli čtyřicetiletou bonsaj. Zloději to stihli za tři minuty

Brněnsko /FOTOGALERIE/ – Nejméně čtyřicet let opečovával dvaašedesátiletý pěstitel bonsají z Ivančicka jednu ze svých vzácných rostlin. Zlodějům stačily tři minuty k tomu, aby mu ji ukradli ze zahrady. Muž ocenil borovici na čtyřicet tisíc korun.

Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd

Vídeň, Brno /REPORTÁŽ, INFOGRAFIKA/ – Ohřát se horkým punčem pod vídeňskou radnicí jezdí Češi už léta. Turista tam v průměru utratí asi 800 korun. Prozkoumat šest ze třinácti adventních trhů v rakouském hlavním městě se vydaly redaktorky Deníku Rovnost.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT