VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěžící Gastro Junior museli připravit jídlo před lidmi a obsloužit porotu

Brno /REPORTÁŽ/ – Dobrý den, mohl bych vás pozvat ke stolu? Student oboru číšník Marek Mléčka z Bzence odtahuje od slavnostně prostřeného stolu židli a usazuje porotkyni. Právě začíná jeho soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci.

14.1.2016
SDÍLEJ:

Soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci. Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Soutěžní úkol je pro každý obor trochu jiný. „Na kuchaře a cukráře čekají takzvané black boxy. Účastníci dopředu nevědí, z jaké suroviny budou muset použít při přípravě soutěžního pokrmu," přibližuje mluvčí soutěže Eva Bílá. Po vylosování ingrediencí si kuchaři a cukráři vymyslí pokrm a před zraky diváků jej v časovém limitu tři čtvrtě hodiny musí připravit.

Kuchař Pavel Blažek ze Střední školy gastronomie a služeb Přerov právě dovařil. Porotě odevzdává čtyři připravené porce, které porotcové začínají ochutnávat. Opodál stojí Pavlovi spolužáci a pedagožka Marie Fabigová. „Pavel sice nedodržel časový limit, ale snažil se a proto jsem spokojená. A také jsem zvědavá na výkony ostatních soutěžících. V duchu je samozřejmě rozebírám a hodnotím," vykládá Fabigová.

Zatímco u stolků, kde se odehrávají jednotlivé soutěžní výkony, stojí dav zvědavých a napjatých pozorovatelů, v hledišti stojícím opodál je atmosféra spíše uvolněná. Sedí tam i Veronika Staňková z Integrované střední školy z Hodonína. I ona je studentkou oboru kuchař. „Na svůj soutěžní výkon budu ještě několik hodin čekat, už teď jsem ale nervózní," usmívá se Staňková.

Na soutěž se připravovala se svou mistrovou. „Zkoušela jsem připravovat pokrmy z různých druhů mas, či chystat omáčky," popisuje a pak pokračuje v hovoru se svojí mistrovou.

Soutěžní klání číšníků má trochu jiná pravidla. Mladí číšníci musí prostřít na stůl a pak porotce obsloužit čajem a pokrmem z ovoce, který sami připraví. Na to se přišla podívat i Nicole Holoubková. „Vystudovala jsem hotelovou školu, proto mě tato soutěž velmi zajímá," říká Holoubková.

Bedlivě pozoruje soutěžní vystoupení číšníka Marka Mléčky. Ten začíná porotcům chystat hrušku pošírovanou v bílém víně, s kozím sýrem a červeným pepřem. Jestli v soutěži uspěl, se dozví v sobotu, kdy Gastro Junior Brno končí.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

Autor: Redakce

14.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Žáci na brněnské základní škole Horní se učili připravovat zdravé svačiny. Projektový den byl součástí celorepublikové akce Pestrá strava. Na děti dohlížela výživová poradkyně.
28

Děti připravovaly zdravé svačiny. Dohlížela na ně výživová poradkyně

Rozsvěcení vánočního stromu na brněnském náměstí Svobody 24. listopadu 2017.
AKTUALIZOVÁNO
45

Brněnské Vánoce: rozsvěcení stromu viděly tisíce lidí, čerty jen ti šťastnější

AKTUALIZOVÁNO

Pět v řadě. Kometa prohrála i v Olomouci, v prodloužení ji srazil spící střelec

Brno /FOTOGALERIE/ – Ještě ne. Hokejisté brněnské Komety se sice v moravském derby otřepali z dvoubrankové ztráty, na ledě Olomouce však v 25. kole extraligy prohráli 2:3 po prodloužení. 

Krajský rozpočet je přebytkový, dvě miliardy míří na opravy silnic a dopravu

Jižní Morava – Více než dvě miliardy korun na dopravu, miliarda pro školy a sedm set milionů do zdravotnictví. Do těchto sektorů půjde příští rok nejvíce peněz z krajského rozpočtu, který v pátek schválili jihomoravští radní. Hlasovat o něm budou ještě zastupitelé v prosinci.  

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka zlomila jihlavské prokletí a dál uniká ze dna

Jihlava, Brno /FOTOGALERIE/ – Pět zápasů a stop. Delší trvání série porážek na hřišti Jihlavy už fotbalisté prvoligové Zbrojovky nedovolili. V patnáctém kole prolomili na Vysočině s grácií nepříznivou sérii, když po přesvědčivém výkonu zvítězili 2:0 a udělali další důležitý krok za záchranou v nejvyšší soutěži. „Podařilo se nám tady vyhrát po iks letech, navíc jsou to strašně důležité tři body, takže velká spokojenost,“ radoval se brněnský gólman Dušan Melichárek.

Dům z židlí zaujal porotu. Chybík a Krištof získali prestižní cenu

Brno – Velký úspěch zaznamenali brněnští architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof. Získali hlavní cenu ve 24. ročníku Grand Prix Architektů 2017 za zrekonstruovanou budovu Galerie nábytku, která stojí v brněnských Vinohradech.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT