Vařit začínají skupiny v deset hodin dopoledne. První vzorky jsou hotové kolem jedné hodiny. „To jsou ale guláše z vepřového masa. Ty hovězí budou hotové až později, vaří se déle," vysvětluje organizátor akce Vlastimil Kraus.

Ten nejlepší musí najít dvoučlenná odborná porota i všichni návštěvníci. Dorazilo jich několik stovek. „Každý dostane tři žetony, které pak přidělí podle toho, jak jim chutnalo," uvádí Kraus.

Spíše pro ty hovězí bude asi hlasovat Milan Klobouk, který je na akci již třetím rokem. „Zatím jsem ochutnal jen jeden vzorek. Sám žádný znalec gulášů nejsem. Nejraději mám ten klasický hovězí," usmívá se Klobouk.

Takový má v plánu předložit hostům například i tým z Otnic na Vyškovsku. „Recept je tajný, ale prozradím, že ho nakonec zaprášíme strouhaným francouzským perníkem," říká hlavní kuchař týmu Pavel Vokál.

Úspěšnější jsou ale nakonec vepřové guláše, které obsadily všechny tři přední pozice. „Vyhráli závodníci z Velkých Pavlovic na Břeclavsku s vepřovým gulášem na švestkách," vyhlašuje Kraus.