Do Prahy zamířilo dohromady devatenáct pacientů, dva z nich armádním vrtulníkem z vojenské základny z Líní na Plzeňsku. Převoz některých jiných pacientů si nepřála rodina.

Podle přednosty anesteziologicko-resuscitační kliniky zařízení u svaté Anny Vladimíra Šrámka díky převozům pacientům obě fakultní nemocnice získaly zhruba osmačtyřicet hodin, aby mohly zachovat centrovou péči a pomoct menším nemocnicím z regionu, které čelí velkým problémům. „Děkujeme armádě a pražským nemocnicím, že nám pomohou, je ale jasné, že je to jen dočasné řešení. Pokud nedojde k nějakým restriktivním opatřením nebo většímu dodržování opatření stávajících, během několika dní či jednoho, dvou týdnů se zhorší situace i v Čechách," upozornil Šrámek, který je zároveň krajským koordinátorem intenzivní péče v Jihomoravském kraji.

Online reportáž

Ze svatoanenské nemocnice odvezl biohazard tým jihomoravských záchranářů muže a ženu ve vážném stavu. Byli napojení na umělou plicní ventilaci. Po převozu se o ně starají lékaři ve Fakultní nemocnici Na Homolce a Všeobecné fakultní nemocnici. V každém sanitním voze byl lékař a dva záchranáři.

Ve středu jihomoravský hejtman Jan Grolich jednal s hygieniky ohledně zhoršující se covidové situace v kraji.
Pokud vláda potřebuje nouzový stav, tak ať si ho vyhlásí, vzkázal Grolich

Pražští záchranáři využili k převozu pacientů velkokapacitní vůz Fénix, kam se vešlo deset lidí s covidem ležících původně v bohunické fakultní nemocnici. V Praze je po pěticích předali postupně do Fakultní nemocnice Motol a Fakultní nemocnice na Bulovce. 

Převoz covidových pacientů z FN Brno

Zdroj: Deník/Oldřich Haluza

Další pětice pacientů z bohunické nemocnice zamířila do Všeobecné fakultní nemocnice. Převezli ji pražští zdravotníci Záchranné služby Asociace samaritánů České republiky.

VIDEO: V konvoji záchranáře doprovázeli policisté

Předání pacientů v Brně se obešlo bez komplikací. Vůz Fénix vyjel na cestu s pacienty okolo desáté dopoledne.Transport dvou pacientů na umělé plicní ventilaci z Fakultní nemocnice Brno zajišťuje armádní vrtulník. Musí je přepravit nadvakrát, protože může vzít vždy pouze jednoho. Poprvé přistál v nemocničním areálu v Bohunicích okolo půl dvanácté. Pacienty předává do motolské nemocnice.

 Mendlovo náměstí v Brně.
Parky v centru Brna: ve hře zákaz pití alkoholu, kvůli potížím na Mendláku

U dvou plánovaných převozů pacientů museli lékaři ve Fakultní nemocnici Brno řešit komplikace. U jednoho se totiž stav podle náměstka ředitele zařízení Ondřeje Ludky zhoršil. „Navíc řešíme i to, že máme pacienty ležící na břiše, což nám do vrtulníku nevezmou. Do vrtulníku je kapacita pacienta 130 kilo, máme ale třeba i pacienta se 170 kily," nastínil Ludka. Nakonec ale dva pacienty na umělé plicní ventilaci lékaři vybrali.

V nemocnici se objevily i případy pacientů, kdy s převozem nesouhlasili příbuzní. Cestu nemocným rozmlouvali. Jiní pacienti nechtěli opustit region. „Buď jsme za ně našli náhradu, nebo si nechali vysvětlit, že je převoz pro dobrou věc, že nám na nějakou dobu uleví a zajistíme tím péči pro další pacienty," sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.