Část Středoevropského technologického institutu Ceitec bude v kampusu Vysokého učení technického Pod Palackým vrchem. Dělníci tam postaví čtyři budovy. „Teď tam chystají inženýrské sítě," popsal mluvčí Ceitec Jakub Ondroušek. U VUT se budou vědci zabývat například vývojem nanočipů, antibakteriálními povrchy stěn a zubními náhradami z polymerů.

Druhá část institutu bude v kampusu Masarykovy univerzity v brněnských Bohunicích. Ve dvou pavilonech budou laboratoře, učebny a pracovny vědců. Ti se zaměří na zkoumání nádorových buněk nebo třeba na metody vyhledávání kvalitních spermií. Odborníci využijí i výzkumný skleník.

Z Ceitecu bude jedno z největších výzkumných center v republice. „Posílí to konkurenceschopnost," řekl při příležitosti položení základních kamenů ministr školství Petr Fiala. Jako bývalý rektor Masarykovy univerzity stál u zrodu projektu. „V Ceitecu bude pracovat tisíc vědců a tisícovky studentů," sdělil Fiala a dodal, že věří, že odborné výsledky budou nejen nadprůměrné, ale přímo špičkové ve srovnání se zahraničím.

Přednost vědeckého centra spočívá v tom, že jako jediné v republice spojí bádání v oblasti živé i neživé přírody. „Zajímají nás témata na pomezí těchto dvou velkých okruhů," vysvětlil vědecký ředitel Ceitecu za oblast pokročilých materiálů a technologií Radimír Vrba.

Vedecké středisko počítá i se zapojením studentů. „Ti nejlepší u nás mají otevřené dveře. Doktorandi jsou pro nás budoucnost," podotkl Vrba.

Odborníci i z ciziny

Ceitec je mezinárodním centrem a komunikačním jazykem je angličtina. „Podařilo se zaměstnat nadějné české vědce, kteří se k nám vracejí ze zahraničí nebo odborníky z okolních zemí," informoval výkonný ředitel Ceitecu Martin Bareš.

Personalisté už získali i zahraniční kapacity jako jsou profesor Tim Button z Birmighamu, který se zabývá pokročilými materiály, nebo vídeňský expert na nano a mikrotechnologie Peter Varga.

Sedm vědeckých skupin funguje už rok. Zatím vědci bádají v provizorních prostorách. „Teď zkoumají, co se v mozku děje při plánování pohybů," uvedl Bareš.

Brněnští akademici nejdřív nabrali část pracovníků a budovy pro ně začínají stavět až teď. Vedl je k tomu neúspěch jihoevropských států. „Postavili nákladná centra a pak do nich nesehnali zaměstnance. Brno zase není tak známé, proto jsme si řekli, že začneme náborem lidí," popsal rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Výzkumníci se do šesti nových pavilonů přestěhují na konci roku 2014.

Projekt Ceitec zaplatila Evropská unie. Dala na něj pět miliard korun. Za budovy zaplatí tři čtvrtě miliardy korun. Zbytek peněz půjde na nákup supermoderního vybavení a zajištění chodu.

Potom si ale na sebe Ceitec musí vydělat sám. Proto chce úzce spolupracovat se soukromými firmami. „Mají možnost pronajmout si zařízení nebo získat nejnovější vědecké vynálezy," uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Firmy mají o spolupráci zájem, potvrdila ji už stovka soukromníků.

Na projektu Ceitec, který odstartoval v roce 2007, se podílí čtyři brněnské univerzity a dvě výzkumná pracoviště.