Expedici, která se vrátila před dvěma dny a na Antarktidě strávila necelé dva měsíce, letos obohatily nové přírůstky do týmu i nové oblasti bádání. Podle slov vědeckého vedoucího týmu Miloše Bartáka z Ústavu experimentální biologie přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity byla letošní expedice nejen úspěšná, ale také odlišná od těch předchozích. „Tým omladili noví členové, což příjemně změnilo atmosféru a náladu na stanici. Zavedli jsme také nový obor výzkumu díky Šárce Mášové z Ústavu parazitologie a zoologie, která studuje parazitologii,“ vysvětlil novinky Barták.

Účastníci expedice se shodli na tom, že letošní antarktické léto bylo nejteplejší, které na základně zažili. „Některé ledovce stály kvůli abnormálnímu růstu teplot až o jeden metr,“ popsal další člen výpravy klimatolog Kamil Láska z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Dodal, že antarktická stanice na ostrově Jamese Rosse má nový talisman. „Je jím tučňák, po celou dobu výzkumu se nebál naší přítomnosti. Kromě něho nás občas navštívili i tuleni, lachtani nebo rypouši,“ vyjmenoval zvířecí návštěvníky Láska.

Sídlo vybudovala před pěti lety Masarykova univerzita nedaleko nejsevernějšího výběžku Antarktického poloostrova.