Zatím poslední ze specializovaných kaváren se v Brně otevřela teprve na začátku prosince. V kočičí kavárně Envicafé v ulici Koliště mají návštěvníci k dispozici sedm kočičích společníků. Pocházejí buď přímo z ulice, nebo z útulků.

Všechny jsou zdravé a nebojácné i při velkém počtu návštěvníků. „Chceme lidem ukázat, že si nemusejí pořizovat jen takzvanou papírovou kočku. Dobrý společník může klidně pocházet i z útulku. S některými dokonce spolupracujeme. V budoucnu jim i chceme pomáhat s adopcí zvířat," řekla spolumajitelka kavárny Adéla Blažková. Vlastní zvířata však hosté vodit nesmí.

Společník z útulku

V Brně je to přitom už druhý podnik takového typu. Před nedávnem se otevřela taky kočičí kavárna Na Stromě v ulici Špitálka. Další konkurence pak přibude už v příštím roce na třídě Kapitána Jaroše.

Založit si kavárnu se zvířaty však vyžaduje speciální podmínky. Kočky se nesmí dostat do míst, kde se připravuje jídlo a pití. V pohybu přímo na stolech jim však nic nebrání. „Pokud se zákazník vydá do takového podniku, musí si být vědom, že se tam setká s určitými alergeny. Žádný hygienický předpis na to však neexistuje," uvedla hygienička Jana Laštovičková.

Není však možné si do kaváren nebo restaurací přivést vlastní zvíře. Hygienická norma řeší jen přítomnost vodicích psů.

Zvířata však nejsou to jediné, čím se snaží některé brněnské kavárny odlišit. Od léta působí ve Václavské ulici atypický podnik s názvem na3Deci, který v sobě zahrnuje kavárnu a 3D tiskárnu. „Chtěli jsme lidem ukázat, co vlastně trojrozměrný tisk obnáší. Často k nám chodí například studenti architektury, kteří si u nás nechávají vytisknout své projekty," popsala vedoucí kavárny Martina Šebková.

Kdo by si chtěl celý proces výroby předmětů na 3D tiskárně vyzkoušet, může se zúčastnit i některé z přednášek, které v kavárně pravidelně pořádají.

V další z brněnských kaváren je možné si dokonce nechat vyprat prádlo. Podnik Café Laundry v Lidické ulici podle jejího provozního Petra Olšera využívají hlavně cizinci. „Většina Brňanů má totiž doma svoji pračku. Každému se ale může rozbít a pak můžou zajít k nám. A zdlouhavé čekání si zkrátí u šálku kávy," vysvětlil Olšer.

Architekt a designér Martin Hrdina se podílel na podobě hned několika známých brněnských kaváren. Ty speciální jsou podle něj snahou nabídnout co nejpestřejší paletu služeb. „Každý nový podnik se snaží odlišit. Vzniká jich mnoho, ale ne všechny vydrží. Je třeba, aby splňovaly různé požadavky například, co se týče místa, nabídky nebo kvality obsluhy," zdůraznil odborník.

Sám pestrost vítá. Dodal však, že originální pojetí kavárny určitě neosloví takový počet návštěvníků jako klasický podnik.

Spojení sociálního podniku, kavárny a opravny kol představuje Bajkazyl neziskové organizace Ratolest. V Café Práh poblíž brněnské nákupní galerie Vaňkovka zase zapojují do práce lidi s duševními onemocněními. V Kavárně u Žambocha v Králově Poli se pak o objednávky starají neslyšící.