Dobrovolníci chtějí ve dvou budovách zřídit infocentrum, knihovny, psychologickou poradnu i ateliéry. „Další dvě stavby jsou haly po autoopravně. Hodí se na pořádání koncertů," uvedla Martina Dobrovolná ze spolku Kulturou proti chátrání.

Nejdřív se však musejí členové spolku domluvit s magistrátem, kterému nevyužívaný areál patří. „Loni v únoru jsme podali žádost na město a od té doby čekáme," řekla Dobrovolná. Záměr už podpořila radnice Brna-středu. Konečné rozhodnutí je však na magistrátu.

Podle majetkové náměstkyně primátora Kláry Liptákové vadí hlavně to, že městu nepatří přístupové pozemky k areálu. „K budovám není oficiálně přístup, jinak by jednání bylo snazší," popsala potíže Liptáková.

Program sobotního happeningu
od 11:00 dokončení úklidu areálu ve Vlhké ulici vedle viaduktu
od 14.00 začíná kulturní program
taneční workshop s Kateřinou H. Hanzlíkovou
zahradnický workshop se Zahradou v pytli
freemarket – lidé si vyměnují věci a služby bez použití peněz
dětský koutek a informační stánek o spolku
od 15.00 vystoupení kapel Zeměžluč, Recordinace & MC Scissal ft. DJ Kornout a Sakkara
16.00 vystoupení teoretika architektury Rostislava Koryčánka
od 18.00 hrají AVA DJs

Spolek to však nepovažuje za problém. „Jednali jsme se Správou železniční dopravní cesty, která je majitelem pozemku. Jsou vstřícní a souhlasí s přístupem přes jejich půdu," ujistila Dobrovolná.

Další překážka je podle magistrátu stav budov. „Nejsem moc nadšená z toho, když se zchátralé budovy začnou živelně využívat. Při jednorázové akci není riziko velké, ale při pravidelné činnosti roste nebezpečí úrazu," uvedla Liptáková a dodala, že o věci je potřeba ještě jednat.

Spolek si však do areálu pozval dva odborníky, kteří tvrdí, že statika budov je v pořádku. „Je však nutné si pospíšit. Stav jednoho z domů by mohl být po další zimě hodně špatný. Doufáme, že naši žádost radní projednají v řádu týdnů," dodala Dobrovolná.

Částečná rekonstrukce bude podle odhadů stát osm set tisíc korun. Spolek už na ni začal šetřit. Další peníze chce získat z členských příspěvků, benefičních akcí a grantů.

Areál plánuje využívat dlouhodobě a do činnosti centra chce zapojit i místní. Předběžně má domluvenou spolupráci s IQ Roma Servis a s organizací Podané ruce, která se věnuje práci s drogově závislými. Podobné centrum zatím v žádném z brněnských opuštěných průmyslových areálů nevzniklo.

Takzvaných brownfieldů, tedy nevyužitých průmyslových objektů, je v Brně hodně. Postupně se však situace lepší. Za posledních sedm let investoři nově využili patnáct procent těchto zanedbaných ploch. „Vývoj je uspokojivý," zhodnotil situaci Jan Hladík z Regionální rozvojové agentury jižní Moravy.

V Brně by po několika letech mohla firma začít stavět bytové domy na místě zbořených Jaselských kasáren. Město se s investorem soudí, nyní se však zdá, že by se mohli dohodnout mimosoudně. „Pokud půjde vše dobře, do konce tohoto volebního období tam začnou dělníci stavět," prohlásila Liptáková.

Trend pořádání akcí v průmyslových halách je podle odborníka Hladíka celorepublikový. „Majitel za minimální nájemné umožní využití areálu. To je obvykle jen dočasné, dlouhodobě se vlastníkům nevyplatí," popsal princip Hladík. Časem většinou pozemky, které leží často v centru měst, koupí developeři, kteří na nich postaví kanceláře nebo byty.

Zájem by mohli mít o půdu ve Vlhké ulici, která je od hlavního nádraží vzdálená jen pět minut chůze. „Iniciativy často tvrdí, že prostory chtějí využívat dočasně. Ale až je potřeba domy zbourat, nelíbí se jim to, protože si je svépomocí upravili," sdělila Liptáková. Spolek Kulturou proti chátrání však chce místo využívat dlouhodobě. „Požádali jsme o výpůjčku na pět let. Pak bychom chtěli smlouvu prodloužit," řekla Dobrovolná.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.