Záplava odpadků na chodníku vadí třeba Barboře Bočkové Machálkové. Stěžuje si na každodenní problémy v Hodonínské ulici. „Několikrát za den tam chodí bezdomovci a přehrabují se v odpadcích,“ řekla. Občas podle ní zastavují u košů i řidiči a vyhazují u nich pytle se sutí.

Komárovští si stěžují i na to, že odpadky vedle popelnic zůstávají ležet třeba čtrnáct dní. Tvrdí, že popeláři vyvezou jen koše na smetí, nepořádek v okolí nechají. „Myslím, že by nebylo pro radní drahé zamknout prostor s popelnicemi a zkulturnit jejich okolí,“ poukázala Bočková Machálková.

Starosta městské části Daniel Kypr potvrdil, že nepořádek mají na svědomí hlavně bezdomovci, kteří pobývají nedaleko u železniční trati. A slíbil nápravu. „O stížnostech víme. Spouštíme pilotní projekt u městských domů. Zavřeme jedno stání pro kontejnery a uvidíme, jestli to bude fungovat,“ uvedl Kypr. Připomněl, že v současnosti okolí popelnic uklízí jeden zaměstnanec, což nestačí.

Ilustrační foto
Radní podpoří nové sporty. Kolovou, krasojízdu i curling

Už letos v dubnu informoval Brněnský deník Rovnost o neúnosné situaci s odpadky v Židenicích. Kvůli chybějícímu sběrnému dvoru se u kontejnerů hromadí odpad všeho druhu. „Pozorujeme mírnou změnu k lepšímu. Posun si slibujeme i od kamer, které chceme nainstalovat například v Šámalově ulici. Je to jedno z kritických míst,“ informoval místostarosta Petr Kunc.

Situace podle něj stále není ideální. „Na Staré osadě, kde se pohybuje hodně lidí, budeme s firmou SAKO měnit odpadkové koše za koše pro třídění odpadu. Navíc tam zřídíme velkokapacitní kontejner,“ doplnil Kunc.

Problémy s odpadem• Dlouhodobě špatná situace je u kontejnerů v Komárově na sídlišti u Hodonínské.
• Problémy s odpadem řeší i v Ivanovicích.
• V Židenicích se stav od začátku roku mírně zlepšil.
• U kritických míst tam instalují kamery.
• Na Staré osadě přibudou koše pro tříděný odpad i velkokapacitní kontejner.