Útočiště alternativního divadla a hudby, brněnské Multikulturní centrum Stadec končí. Po dvou a půl letech dostali provozovatelé výpověď z nájmu.

Šéf Stadecu Tomáš Kadlec předevčírem oznámil, že posledního listopadu centrum sídlící v prostorách sokolského stadionu v Kounicově ulici nedaleko centra Brna zanikne. „Přes léto jsme zajistili nějaké rekonstrukce. Domluvili jsme se se Sokoly, že náklady na opravy umoříme z nájmu. Oni nám ale nyní právě kvůli nezaplaceným činžím poslali výpověď," řekl Kadlec.

Zástupci pronajímatele, tedy Sokola Brno, problém vidí jinak. „Kadlec nám dluží poměrně vysokou částku za nájem. Navíc jsme prostory původně pronajali kvůli pořádání divadla a ne jeho večírků a pitek," konstatoval starosta brněnského Sokola Martin Vlk. Jak je dluh vysoký, nechtěl upřesnit. Zdůraznil pouze, že je to několik měsíčních nájmů.

Sokolům sice došla s Kadlecem trpělivost, divadlo ale chtějí ve stadionu zachovat. Jednají proto o spolupráci přímo se zástupci divadelních společností, bez Kadlece jako prostředníka. Například s Buranteatrem. „Obě strany projevily zájem," konstatoval Vlk.

To potvrdil i Buranteatr. „Několikrát jsme se už stěhovali. Tady jsme už dva a půl roku. Vytvořili jsme si tu konečně divácké zázemí. Proto s vedením Sokola intenzivně jednáme," sdělil mluvčí Buranteatru Jan Šotkovský.

Odlišná filozofie

O další jednání se pokusil i Kadlec. „Setkal jsem se se Sokoly. Sdělili mi, že především nesouzníme s jejich filozofií. Považuji Sokol za zkostnatělou instituci. Z jednání jsem měl pocit, že by byli nejraději, kdyby se v těch prostorách vůbec nic nedělo," řekl.

Zda a kam multikulturní centrum přesune, zatím nechtěl hovořit konkrétně. „Chci jednat s městem. Pokud se mi podaří najít vhodné prostory, budu v činnosti pokračovat," připustil.

Příznivci alternativní kultury téměř dva a půl roku navštěvovali ve Stadecu divadelní představení Buranteatru, souborů Feste, Orphane nebo Dialog.

Na programu byly často také koncerty nebo společenské akce. „O tom, že současný provozovatel končí, jsem se dozvěděla teprve nedávno. Je nám to moc líto, dobře se nám s ním spolupracovalo. Nyní budeme nejspíš hledat náhradní prostory. Stoprocentně ale ještě rozhodnutí nejsme," řekla Kateřina Hanko Pletichová, která v centru pořádala trh s nezávislou módou Factory Fashion Market.

Zánik centra vadí i jeho návštěvníkům. „Byla jsem tam několikrát na divadelním představení, i na jiných akcích. Je škoda, že skončí. Bylo to jediné podobné zařízení ve městě," litovala například studentka Jana Glaisnerová.

O tom, zda se s Buranteatrem do centra vrátí také další akce, zatím není rozhodnuté. „Sami pořádání jiných akcí nezvládneme. O tom, v jakém režimu by centrum fungovalo, jsme ale zatím nepřemýšleli," konstatoval Šotkovský.

ALŽBĚTA VEJROSTOVÁ, JAN SPĚŠNÝ