V úterý se na odkoupení garáží ležících na pozemcích města dohodli brněnští radní. „Pokud je odkoupíme, pravděpodobně je rozšíříme i do nadzemního patra a využijeme je jako parkoviště. Místo je dobře dostupné i na zastávky hromadné dopravy. Je proto vhodné pro parkoviště Park and Ride," předestřel primátor. Podle něj mělo město už v minulosti snahy objekt odkoupit, ale nikdy se s vlastníkem nedohodlo.

Stadion za dvě miliardy korun mají dělníci začít stavět už za dva roky. V první etapě stavby mělo za půl miliardy vzniknout rozsáhlé podzemní parkoviště ukryté přímo pod fotbalovým trávníkem. Mělo pojmout až tisíc aut. O dotaci na jeho stavbu chtěli radní žádat už letos. „Po diskuzích, které jsme vedli s ministerstvem pro místní rozvoj, jsme zjistili, že pravděpodobně nebudou vypsány dotace vhodné pro stavbu. Tedy třeba ve výši 250 milionů korun," sdělil náměstek primátora Richard Mrázek.

Proto nyní město začalo zpracovávat i druhou, levnější variantu řešení. „Pokud v dohledné době dotace vypsaná nebude, ukrojíme nejhlubší patro. Parkovací místa ale musíme najít někde jinde," doplnil Mrázek.

Část peněz rozpočtu na moderní stadion má zaplatit město, část kraj, stát a fotbalová asociace. Vokřál nevyloučil i podíl soukromých investorů. „Nic konkrétního zatím ale není. V nejoptimističtější variantě snad začneme stavět v roce 2018," sdělil primátor. První výkop by tak na novém stadionu diváci sledovali v roce 2021.

Stadion, kde v minulosti získala Zbrojovka Brno svůj jediný fotbalový titul, chátrá od počátku tisíciletí. Nová aréna má mít kapacitu přes třiadvacet tisíc diváků s možností rozšíření na třiatřicet tisíc míst.

Obnovu stadionu za Lužánkami zahájili loni na jaře dobrovolnické brigády, při kterých Brňané přicházeli na stadion odklidit nepořádek. Brigády vyvrcholily rozlučkou s kariérou fotbalisty Petra Švancary, na kterou dorazilo pětatřicet tisíc fanoušků. Od loňského června se tak trávník stadionu opět zelená. „Je dobře, že nakonec nešlo o jednorázovou akci a místo opravdu ožilo. Celé okolí stadionu je teď opravdu živější," myslí si Brňan Karel Hamrlík.