Auta zde odstavují lidé, kteří do města dojíždí. „Jel jsem s kyticí na hrob v dolní části hřbitova. Parkoviště, které dříve sloužilo jen pro návštěvníky hřbitova a na omezenou dobu, bylo beznadějně plné. Zaparkoval jsem až asi dva kilometry od něj,“ kritizoval třeba Rostislav Sobotka.

Podobné stížnosti náměstka brněnského primátora Richarda Mrázka, který má dopravu na starosti, překvapily. „Slyším o tom poprvé. Na dušičky je ale každoročně s parkováním u hřbitova problém. Další odstavné plochy plánujeme. Brněnské komunikace už odkoupily pozemky u vchodu na hřbitov z Jihlavské ulice,“ uvedl.

Městská firma počítá i s dalšími opatřeními. „Připravujeme k projednání nový dokument, který by navrátil zpoplatnění stání na park and ride parkovišti u hřbitova,“ sdělila mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Ilustrační foto.
Superbiky na Masarykově okruhu končí. Závod měl sedmimilionovou ztrátu

Správci silnic chystají i úpravu parkování na nedalekém Londýnském náměstí. „Pro zaměstnance firem sídlících na náměstí pak už nebude stání na odstavném parkovišti výhodnější,“ dodala Navrátilová.

Problémy rezidentů

S problémy při hledání místa k zaparkování se po zavedení modrých zón potýkají i někteří rezidenti. Například ve Veselé ulici. „Nejsou zde namalované žádné modré zóny ani žádné dopravní značky. Navíc zmizel i parkovací automat, takže zde všichni parkují zdarma,“ stěžoval si třeba Ivo Nedbálek. Dodal, že místo ke stání hledá každý den minimálně hodinu.

Podle Navrátilové značení modrých zón komplikuje oprava Dominikánského náměstí. „Nyní není možné sladit značení rezidentního parkování a provizorní značení stavby. Vše doplníme jakmile práce na náměstí skončí,“ vysvětlila mluvčí Brněnských komunikací.

Nedbálek kritizuje také nedostatečné kontroly vjezdu do ulice. „Zákaz vjezdu v Solniční ulici všichni ignorují, protože jeho dodržování nikdo nekontroluje,“ dodal.

Pisárky s bohunickým kampusem má propojit lanovka.
Lanovka do kampusu? Stále ve hře. Stanice má vzniknout u nové smyčky v Pisárkách


Podle mluvčího brněnských strážníků Jakuba Ghanema jsou ovšem hlídky na místě denně. „Kontrolujeme zde především průjezdnost, protože to je momentálně největší dopravní problém. Hlídky si ale všímají i porušení zákazu vjezdu,“ řekl.

Problémy s parkováním u hřbitova- Od zavedení rezidentního parkování v Brně je přeplněné i jediné odstavné parkoviště u Ústředního hřbitova.
- Problém se chystají Brněnské komunikace vyřešit zpoplatněním stání, dosud řidiči parkovali 24 hodin zdarma.