Vážení čtenáři, hlasujte v anketě pod článkem

Přesun posvětili brněnští radní, když schválili nový tržní řád města. „Platit začne od prvního června," sdělil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Přesun trhů kvůli rekonstrukci prosadila městská část Brno-střed. „Nechceme, aby Brno o tradiční rynk přišlo. Proto jsme hledali náhradní řešení a našli jej na Moravském náměstí. Změna tržního řádu nám to technicky umožňuje," uvedl starosta městské části Libor Šťástka.

Zelný trh mělo město původně opravovat letos. „Příprava projektu ale trvá tak dlouho, že bychom začali až na podzim. A to by mohlo ohrozit tradiční vánoční trhy. Proto jsme odsunuli opravy na začátek příštího roku," vysvětlil starosta. Dodal přitom, že ani příští Vánoce opravy neohrozí. „Vše musí skončit do konce roku," podotkl.

Trhovci z přesunu rynku nadšení nejsou. „Je to špatné rozhodnutí. Na Moravském náměstí je málo místa. Méně stánkařů znamená menší konkurenci, a tedy i vyšší ceny. Předpokládám sice, že si i tam lidé cestu najdou, ale nebude jich tolik. Na rynku totiž platí, že čím větší nabídka, tím větší i poptávka," řekl muž prodávající chřest a další zeleninu, nepřál si však uvést jméno.

Upozornil také na to, že na Moravském náměstí chybí sklad. „Jsem ale rád alespoň za jedno prodejní místo. Nechci příští rok přijít i o ně," poznamenal.

Jméno nechtěla říct ani žena prodávající melouny. „Přesun je hloupost, nebudou tam chodit lidé. Ale co máme dělat," poznamenala.
Prodejce rajčat z dalšího rohu náměstí dokonce ještě o plánovaném přesunu nevěděl. „Nikdo nám nic neoznámil. Ještě se rozhodnu, zda budu mít o Moravské náměstí zájem," krčil rameny.

Dobrá dostupnost

Někteří Brňané jsou s přesunem trhů smíření. „Stánky na Zelném trhu jsou klasika. Ale pokud se přesunou jen na rok a pak se zase vrátí, není to tak strašné," řekl třeba Vladislav Kratochvíl.

Romaně Černé se dokonce Moravské náměstí jako alternativa k trhu líbí. „V podstatě mi vyhovuje díky výborné dopravní dostupnosti. Vždyť v dosahu několika metrů zastavují tramvaje, autobusy i trolejbusy vyjíždějící do všech stran. Vadil by mi případně jen omezený sortiment," uvedla žena.

Opravy Zelného trhu mají stát sedmapadesát milionů korun. Pro část z těchto peněz počítá město s příspěvkem z Evropské unie.
Rekonstrukce se ponese v duchu návrhu architektů Tomáše Rusína a Ivan Wahly, se kterým v roce 2009 vyhráli architektonickou soutěž. Zaujali především množstvím zeleně i vytvořením odpočinkových zón na náměstí. „Lavičky a stromy budou například v naplánovaném klidném zákoutí před Moravským zemským muzeem," uvedl Rusín. Dodal, že novým nasvícením a zprovozněním fontány ožije také kašna Parnas.

Naopak Moravské náměstí ožije ještě předtím, než se tam přesunou trhy. „Tržní řád tam umožní pořádání akcí, které budou součástí Léta v centru. To začíná prvního června a potrvá do konce září," řekl Šťástka. Náměstí se navíc s novým tržním řádem stává rezervou pro Římské náměstí, kde budou od června každou sobotu farmářské trhy.