Po změně volají tamní obyvatelé už několik let. „Původní plán bylo řešení v podobě okružní křižovatky," uvedl ředitel krajských silničářů Jan Zouhar. K dalším variantám patřilo zúžení Staré dálnice na méně pruhů nebo řízení dopravy pomocí semaforů.

Stavba světelné signalizace zvítězila. „Jde o nejjednodušší, nejoperativnější a nejlevnější řešení. Nezakládá žádné nové konstrukce, které by v případě stavby D43 musely být rozebrány," argumentoval náměstek hejtmana Roman Hanák, který se věnuje dopravě. Narážel tím na to, že Stará dálnice má být podle jedné z variant součást dálničního spojení Brna a Moravské Třebové.

Křižovatka• křižovatku Žebětínské a Kohoutovické ulice a Staré dálnice plánuje žebětínská radnice vybavit světelnou signalizací
• v plánech radnice je také osvětlení prostoru, který při velkých akcích slouží k parkování aut

Problematické místo musí denně přejíždět nejen lidé v osobních autech, ale i řidiči autobusů městské hromadné dopravy. „Řešení vítáme, protože to přispěje ke zvýšení bezpečnosti. Zdržení na křižovatce čekáním bývá u linky číslo dvaapadesát obvykle do pěti minut," informovala mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

Projekt už je připravený a dělníci na místě začnou pracovat od března nebo dubna příštího roku. „Uvažujeme také o tom, jestli by se Stará dálnice nedala osvětlit kvůli parkování na akcích jako jsou například ohňostroje," uvedl žebětínský starosta Vít Beran. Svítit chce jen po dobu trvání akcí, nikoliv celoročně.

Úpravy křižovatky vyjdou na přibližně patnáct milionů korun. Část z toho zaplatí brněnský magistrát, část Jihomoravský kraj. „Kraj zaplatí rekonstrukci povrchu silnice, přičemž předpokládáme náklady šest milionů korun," poznamenal Hanák.

Světelnou křižovatku ale třeba řidička Pokorná nepovažuje za nejlepší řešení. „Proti kruhovému objezdu je to méně praktické z hlediska vzniku kolon," zdůraznila motoristka.

Hanák možnost zdržení připustil. „Pro nedisciplinované řidiče projíždějící po hlavní silnici křižovatku rychlostí sto dvacet kilometrů za hodinu to zdržení samozřejmě bude. Avšak právě z důvodu zvýšení bezpečnosti silničního provozu je toto opatření nezbytné," zhodnotil náměstek hejtmana Hanák.