Analytička Klára Bejblová potvrdila, že ceny maloobchodních prostor ve středu města a v nákupních centrech se výrazně liší. „Ve městě zaplatí nájemci 1500 až 2000 korun za metr čtvereční měsíčně. V nákupních centrech je to zhruba 1000 až 1300 korun," vypočetla ekonomka.

Kavárny Starbucks fungují v Praze již téměř sedm let, v Ostravě dva a půl roku, v Brně otevřeli až nyní. „Myslím, že tento americký typ kavárny se do Brna, které je kavárenským městem, nehodí a jsem ráda, že nebude hyzdit centrum. Rychlého občerstvení a řetězců už je tu dost. Já naopak oceňuji útulné kavárny, kde si člověk může sednout, přečíst v klidu noviny. Otevřené restaurační prostory v nákupních centrech mi nesedí," řekla například Brňanka Vendula Labajová.

Proškolená obsluha

Manažer Porazil přesto doufá, že kavárna si své zákazníky najde. „Věřím, že budeme prosperovat. Nabízíme výborný servis a také proškolený tým," řekl Porazil. Ten oceňuje třeba Zlata Pilařová z Brna. „Jsem moc ráda, že se konečně v Brně otevírá Starbucks. Jejich kávu si vždy ráda dávám, když jedu do Prahy, kde mají pobočky na několika místech," řekla Pilařová.

Zákazníky bude obsluhovat tým patnácti lidí. „Vybrali jsme ty, kteří projevili nejvíce nadšení do práce. Zkušenosti vůbec nehrály roli. Noví zaměstnanci ale prošli třítýdenním školením," dodal Porazil.

Vedení kavárenského řetězce spoléhá, že lidé si ho v nákupním centru u dálnice najdou. „Díky komunikaci na sociálních sítích víme, že máme v Brně širokou fanouškovskou základnu, a že se na tuto kavárnu naši příznivci hodně těší," doplnil Porazil.

Facebooková stránka Chceme v Brně Starbucks má momentálně téměř osm tisíc fanoušků. Řada jejích členů je ale s umístěním první kavárny Starbucks nespokojena. Patří mezi ně i Irena Landová. „Škoda, že po všech těch peripetiích s hledáním vhodného místa se nakonec rozhodli pro Olympii. Dál z centra už to asi být nemohlo," napsala žena.

Tradiční brněnské kavárny v centru města se příchodu řetězce neobávají. „I kdyby byla pobočka otevřená v centru města, nebál bych se odlivu našich zákazníků," řekl Pavel Kosta z kavárny Café del Saggio. Vedení Starbucks nevylučuje, že časem otevře v Brně více poboček. „Chtěli bychom určitě expandovat i do dalších míst. Zatím ale nevíme kdy a kam," zakončil Porazil.