Ten je tak už celých 150 let přirozeně silně spjat celou svou historií i současností s Brnem a svým regionem, na který je náležitě hrdý. Ačkoli zůstává jeden z nejstarších pivovarů u nás už druhým staletím na stejném místě, kolem něj se dělo mnohé.

V roce 1323 královna Eliška Rejčka založila na dnešním Mendlově náměstí cisterciácký klášter, jehož součástí byl i pivovar. Zlatavý mok (i když v trochu jiné podobě a kvalitě, než jej známe dnes) tehdy vařily jeptišky, samozřejmě za obchodním účelem.

Pivovar přetrval po staletí až do roku 1872, kdy se jeho tehdejší majitelé Josef Mandel a Hermann Hayek rozhodli postavit v ulici Hlinky v bezprostředním sousedství nový pivovar, který by obstál v konkurenci tehdejšího „boomu“ pivovarnictví – pivovar Starobrno!

Ten funguje a vaří pivo po celou dobu své existence na stejném místě. Pro stavbu nového pivovaru majitelé vytipovali prostory bývalé cihelny na úpatí Žlutého kopce. Podle předběžných plánů měl nový a na svou dobu moderní pivovar uvařit ročně 40 až 50 tisíc hektolitrů piva.

Pivovar Starobrno provází od počátku úspěch – na světové výstavě v Paříži začátkem 20. století získává cenu Grand Prix. Postupně se stává největším pivovarem na Moravě a třetím největším v republice. Starobrno už tehdy nabízelo široké portfolio piv a speciálů. Sládci vařili například čtrnáctistupňové pivo Baron Trenck, a dokonce se tady vyráběla i pivní pálenka Bier Brand.

A poté přišla druhá světová válka. Dne 20. listopadu 1944 z brněnského nebe padaly bomby, osm z nich do bezprostřední blízkosti pivovaru. Škody přímo v pivovaru byly značné, zejména ve sladovně, kde bombardování prorazilo klenby dvou pater. Poškozena byla i bednárna a všechny přívody páry, vody, elektrického proudu a kanalizace. Sotva se pivovar vzpamatoval z válečných škod, přišla další rána v podobě komunistického puče a znárodnění, což v praxi znamenalo úpadek.

Po sametové listopadové revoluci vykročil pivovar Starobrno vstříc samostatnému hospodářství. Po kuponové privatizaci vznikla ze státního podniku akciová společnost a posléze se stal součástí rakouské pivovarnické skupiny BBAG, která poskytla potřebný kapitál pro jeho modernizaci. Spojení s Rakušany se starobrněnskému pivovaru vyplatilo – může se například pochlubit titulem Pivovar roku 1998. V roce 2003 změnil pivovar majitele a stal se součástí nadnárodní společnosti HEINEKEN, kterou je dodnes.

Říká se, že varna je srdcem každého pivovaru a jedním z nejdůležitějších provozů vůbec. A své nové varny se v roce 2008 dočkalo i Starobrno. Sládci zde vaří pivo tradičními a léty ověřenými postupy, dekokčním způsobem na dva rmuty z výběrových surovin – moravského sladu a chmele z žatecké oblasti. Nejdůležitější je samozřejmě kvalita piva. Každá várka přece musí chutnat všem starobrněnským štamgastům!

I díky nové varně pivovar dalece překonal plány na roční výstav a v roce 2010 pokořil magickou hranici 1 milionu uvařených hektolitrů piva za kalendářní rok. V roce 2012 si starobrněnští sládci připsali další výrazný úspěch, jenž pomohl zvýšit kvalitu piva, které svým pivařům vaří. V pivovaru se začal používat unikátní membránový mikrofiltr, díky němuž je veškeré sudové a lahvové pivo nepasterizované. Pivo tak neutrpí teplotní šok a udržuje si svou čerstvou a přirozeně lahodnou chuť.

Ke 150. výročí pivovaru si můžete připít nejnovějším pivem v portfoliu – extra hořkým ležákem Starobrno Bitr. Ležák z roku 2020 je nejvíc hořkým pivem v celé historii pivovaru a při jeho výrobě kombinují sládci osvědčené tradiční postupy i nejmodernější technologie. Vaří se ze tří druhů výhradně českých chmelů a chmelí se celkem čtyřikrát, naposledy za studena Žateckým poloraným červeňákem přímo ve sklepě. Dozrává pak v historickém sklepě z roku svého založení, kde je už 150 let ideální teplota. Bitr leží v tancích ze 60. a 70. let minulého století, které vyžadují zvláštní péči a je tak pivem s vysokým podílem ruční práce.

Pivovar Starobrno na Starém Brně letos slaví velké výročí

150 let od svého vzniku. Dnes jde o moderní pivovar, který zachovává tradiční výrobní postupy a používá ty nejlepší moravské a české suroviny. Portfolio starobrněnských piv zahrnuje světlé výčepní pivo Staré Brno, nejpopulárnější jedenáctku Medium a ležák Bitr. Ten vznikl v roce 2020 na přání pivařů a stal se vůbec nejvíc hořkým pivem v historii Starobrna. Neodmyslitelnou velikonoční tradicí se stalo Zelené pivo, čepované na Zelený čtvrtek.

Od roku 2012 nabízí značka svým spotřebitelům nepasterizovanou podobu svých klíčových produktů. Značce Starobrno se pravidelně daří umisťovat na předních příčkách v degustačních soutěžích. V roce 2017 získal světlý ležák Starobrno Drak druhé místo v soutěži Zlatý soudek Pivex. Na Pivu České republiky se umístil světlý ležák Starobrno Medium na třetím místě.

Starobrno Drak i Starobrno Medium uspěly i v soutěži České pivo – obě piva získala ve svých kategoriích druhé místo. V roce 2018 zatím starobrněnská piva získala dvě druhá místa na Zlaté pivní pečeti. Starobrno Medium se dále umístilo jako třetí v soutěži Zlatý soudek Pivex. Stejné umístění Medium získalo na Pivexu o rok později.