Podle státního zástupce a mluvčího zastupitelství Jana Petráska má nejspíš jednání Semelové trestně právní relevanci. Konečné rozhodnutí, zda případ skončí na policii, padne na konci týdne, řekl dnes ČTK Petrásek.

„Nelze zpochybnit, že se skutek stal. Nyní je ale otázkou, zda je to trestný čin, či nikoliv. Nejde tedy ani tak o trest jako o výrok soudu, zda je takové jednání protizákonné," řekl Petrásek.

Trestní oznámení na Semelovou podali Krásný a Makovský, kterým se nelíbily výroky poslankyně v pořadu ČT24 Hyde Park například k vykonstruovanému procesu s političkou Miladou Horákovou či k okupaci Československa v roce 1968. Semelová pochybovala, že přiznání Horákové byla vynucená. Horáková se zúčastnila protinacistického odboje. Ve vykonstruovaném procesu byla odsouzena k trestu smrti a popravena. Od názorů Semelové se distancovali další členové KSČM.

„Marta Semelová svým vystoupením a výroky zpochybňovala a bagatelizovala zločiny spáchané komunistickým režimem na svých odpůrcích. Stejně tak zpochybňovala všeobecné oběti komunistických režimů a odmítala srovnání s oběťmi nacismu," ohradil se Krásný.

„Dovolím si tvrdit, že jednání má trestně právní relevanci, nicméně si také umím představit i tvrdší výroky. Do konce týdne se tedy rozhodnu, zda případ postoupím policii. Zatím se k této možnosti přikláním," sdělil Petrásek.

Podle Petráska by jednání mohlo naplnit skutkovou podstatu trestného činu založení, podpory a propagace k hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Zákon za něj ukládá až pětileté odnětí svobody. V případě, že tak někdo učiní prostřednictvím tisku, filmu, rozhlasu, televize nebo veřejně přístupné počítačové sítě a podobným způsobem, je ohrožený trestní sazbou až deset let odnětí svobody.