Přihlášku si zájemci nad pětapadesát let podají až do čtyřiadvacátého září, kdy je první lekce. „Naplánovaných jich máme šest až do listopadu. Kapacita je sto lidí, které vyškolí lektoři z brněnské Masarykovy univerzity v oblasti zdravotnictví a paměti," sdělila místostarostka městské části Kateřina Žůrková.

Účastníci zaplatí jen sto korun. „Děláme to pro lidi. Víme, že jim vzdělávání často chybí, navíc čelí třeba různým podomním prodejcům," zdůvodnila místostarostka.

Od pátého října navíc startuje třetí ročník Kulturní akademie třetího věku. I tam se lidé stále přihlašují. „Máme ale poslední volná místa. Kapacita je jen pro šedesát zájemců, každoročně některé odmítáme," uvedl Jiří Dušek. Je ředitel brněnské hvězdárny, která akademii jako jedna ze šesti organizací spolupořádá.

akademie třetího věku v brněVzděláváme Medlánecké
Co: šest lekcí v centru Sýpka
Kdy: každý čtvrtek od 24. září
Kdo: lidé starší 55 let
Kolik: 100 korun celkem
Kapacita: 100 účastníků
Kulturní akad. třetího věku
Co: 24 lekcí na různých místech
Kdy: každé pondělí od 5. října
Kdo: lidé starší 55 let
Kolik: 1700 korun celkem
Kapacita: 60 účastníků

Díky této spolupráci nabízí každá z nich tři přednášky. Třeba o brněnské historii, hudbě nebo literatuře. Účastníci za kurz celkem zaplatí sedmnáct set korun.

O přihlášce uvažuje i Kristýna Hrabovská. „Je to příležitost se znovu vrátit do školy," připomněla žena.

Univerzity třetího věku každoročně pořádají i všechny brněnské vysoké školy. Na většině z nich se ale momentálně přihlašuje až na příští akademický rok.