Mnoho povyku pro nic. I tak se dá popsat plán brněnského magistrátu na přidělování takzvaných startovacích bytů. Kvůli očekávanému vysokému zájmu úředníci připravili i systém tajného losování budoucích nájemníků. O čtyřiačtyřicet bytů se však zatím přihlásila necelá polovina zájemců.

Naposledy mohli žádost o byt podat včera. „Máme jich jedenadvacet. Některé ještě mohou přijít poštou. Sice je to méně, než jsme očekávali, ale potvrdilo se, že byty jsou potřebné," řekl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil.

Byty magistrát nabízel už dříve. První vlna skončila začátkem prázdnin a o byty se přihlásili pouze čtyři zájemci. „Tehdy jsme se rozhodli termín přihlášek posunout. Je to první podobný projekt ve městě, takže jsme problémy očekávali. Každopádně si myslím, že pro obyvatele Brna jsou startovací byty stále zajímavou možností, jak si zajistit bydlení," tvrdí Pospíšil.

Podobný názor mají i odborníci. „Každé větší město by mělo startovací nebo sociální byty nabízet. Samozřejmě nějakou chvíli potrvá, než si lidé všimnou, že existují, a začnou je využívat," myslí si jednatel brněnské realitní kanceláře Mama reality Dan Mádr.

Opoziční zastupitelé systém přidělování bytů kritizují. „Podmínky jsou nesmyslně nastavené. Jedna z nich je například to, že žadatelé musejí být manželé. V dnešní době však lidé otázku bydlení řeší už před svatbou. Sezdané páry už většinou mají kde bydlet," tvrdí například opoziční zastupitel za TOP 09 Jaroslav Kacer.

Souhlasí s ním i někteří Brňané. „Zatím s přítelkyní žijeme v pronajatém bytě s dalšími studenty. Chceme se osamostatnit, ale nejdříve si chceme zajistit bydlení," řekl například vysokoškolák Filip Zapletal.

Příliš přísná pravidla připustil i náměstek Pospíšil. „Pro další nabídkové řízení připravujeme jejich zmírnění. Například podmínka manželství zmizí. Upustíme také od požadavku na stavební spoření obou žadatelů. Jako přemrštěný se ukázal i požadavek, že čistý příjem alespoň jednoho z manželů musí přesáhnout osmdesát procent průměrné hrubé mzdy v České republice, " popsal chystané změny náměstek.

Nové podmínky musejí ještě schválit brněnští radní a zastupitelé. „Předložíme je co nejdříve abychom byty brzy obsadili. Musíme také ještě prověřit přijaté žádosti, zda zatím platné podmínky splňují," podotkl Pospíšil.

Město nabízí podnájem v nově vznikajících jedno až dvoupokojových bytech v brněnských Kohoutovicích. Dělníci tam dokončují přestavbu bývalé ubytovny mládeže Juventus ve Stamicově ulici na domov s pečovatelskou službou. „Ten využijí starší lidé v nižších podlažích. Vrchní patra jsou určená právě pro startovací byty," sdělil starosta Kohoutovic Petr Šafařík.

Startovací byty mají pomoci mladým rodinám. „Měsíčně zaplatí padesát korun za metr čtvereční. Každoročně se tato částka zvýší o míru inflace. Nájemní smlouvu uzavíráme na tři roky s možností prodloužení o další dva. Po této době už však přidělíme byt dalším žadatelům," dodal Pospíšil. Dům plánuje město otevřít v nejbližších dnech.