Členové komunity a nedávno vzniklé iniciativy za záchranu objektu plánují vzít si jeho chod pod sebe. „Zavázali jsme se vložit do nejnutnějších oprav sauny vlastní fyzické síly i peníze až do výše pěti set tisíc při jistotě zachování provozu minimálně na pět let a umoření námi vložených peněz v nájmu, tedy zhruba sto tisíc za rok,“ shrnula za iniciativu Šárka Svobodová.

Sauna měla podle původního plánu zmizet kvůli připravované obnově zahrady Arnoldovy vily, kterou dělníci momentálně opravují. Její demolice ale není pro rekonstrukci parku nutná, což už dřív potvrdil i primátorčin náměstek Petr Hladík, který se saunaři jedná. „Předložený návrh iniciátorů mi připadá dobrý. Je možný jej skloubit s provozem Arnoldovy vily a rekonstruované zahrady," podotkl Hladík.

Nejstarší brněnská sauna v zahradě opravované Arnoldovy vily má jít kvůli rekonstrukci parku k zemi.
Nejasný osud nejstarší sauny v Brně. Je určená k demolici, lidé protestují

Budova sauny je v nevyhovujícím stavu, potřebuje proto nutně opravy. Na ně je komunita se zhruba 350 členy schopná dát prakticky okamžitě 350 až 400 tisíc. „Přes léto jsme připraveni udělat nezbytné vnitřní i vnější úpravy, které zahrnou také provozní a estetické záležitosti včetně třeba opravy venkovní fasády," nastínila Svobodová. Saunaři se na nich chtějí podílet i fyzickou prací.

Komunita plánuje založit spolek, který provoz sauny v následujících sezonách obstará. Současný provozovatel Jiří Klaban prostory vyklidí na konci dubna, kvůli rozhodnutí o demolici objektu dal výpověď.

Okolo sauny postavené před téměř půl stoletím při Akci Z se vytvořila silná komunita přibližně 350 lidí. Navštěvují ji místní ze sousedství i brněnské osobnosti z řad kultury či akademické sféry. Někteří pravidelní návštěvníci se proti chystané demolici objektu, s níž počítal původní projekt na obnovu zahrady, postavili. Sepsali petici či vytvořili iniciativu za záchranu místa. Saunu měla nahradit budova umožňující mimo jiné pořádání akcí.

Zrekonstruovaný park i vila se mají lidem otevřít ve stejné době na začátku roku 2024. Při rekonstrukci parku se zahrada propojí se sousedními zahradami vil Tugendhat a Löw-Beer, v místě vznikne kavárna.