Ještě víc se tím tak propojí spolupráce záchranky s Fakultní nemocnicí u svaté Anny a s Fakultní nemocnicí Brno, které před měsícem otevřely společný centrální velín. „Na konci února ukončíme osmiměsíční zkušební provoz projektu na urgentních příjmech nemocnic. Od prvního března datovou větu nově začneme využívat taky na popáleninových centrech, centrech pro mozkové mrtvice a pro infarkty a taky v dětské nemocnici," sdělil primář z dispečinku urgentního příjmu Fakultní nemocnice Brno Martin Doleček.

co je datová věta
Datová věta znamená digitální hlášení o zdravotním stavu pacienta podobné e-mailu. Dispečeři nově zpracují jeden formulář, který odešlou všem nemocnicím. Odpadnou telefonáty.

O nový systém mají ale podle něho zájem taky další nemocnice v Brně i kraji. „Pomohl by dispečerkám i pacientům," shrnul Doleček.

O zapojení víc nemocnic bude usilovat taky zdravotnická záchranná služba. „Doufáme, že tohle je jen začátek. Že se povede připravit systém, který bude integrovat nemocnice v celém Jihomoravském kraji," uvedl ředitel zdravotnické záchranné služby Milan Klusák.

Digitální hlášení o svém stavu ale nejvíc ocení pacienti. „Občas se stalo, že dispečerka navazovala telefonické spojení hodně dlouho a cílová nemocnice pak třeba nestihla mít tak rychle připravený operační sál," potvrdil primář Doleček.

V budoucnu toto digitální hlášení ještě urychlí skutečnost, že ho budou posádky sanitek vytvářet přímo ve svých tabletech.

Projekt vyšel celkem na 760 tisíc euro a šlo o jedinou podobnou akci nejen v České republice, ale i v celé střední Evropě.