Šest pater, dvaatřicet bytů a velké parkoviště. To vše má podle plánů společnosti Net Development v budoucnu vyrůst v Zikově ulici v brněnské Líšni na místě, které dnes pokrývá pouze zeleň. Plány na zastavění zelené plochy poblíž kolejí tramvajové linky číslo osm se ale nelíbí lidem, kteří žijí v okolí, ani vedení městské části. „Zastupitelstvo jednomyslně odsouhlasilo, že pozemky mají být nestavební. Sídliště je už zahuštěné dost," uvedl starosta Líšně Břetislav Štefan.

I proto místní až do konce tohoto týdne sbírají podpisy na petici, kterou chtějí předat brněnskému primátorovi Petru Vokřálovi či jeho náměstkům Martinu Anderovi a Kláře Liptákové. „Pod peticí je zatím 250 hlasů, ale lidé si podpisové archy tiskli i sami doma, takže přesný počet neznám," podotkl starosta.

Podle Milana Císaře, který zastupuje firmu Net Development, je takový postup v Brně běžný. „Respektujeme právo lidí. Peticím se nevyhne většina developerských společností, které chtějí v Brně něco postavit," poznamenal.

dům v Zikově ulici
- nový bytový dům má mít šest pater, z něhož dvě budou určena pro parkování
- podle plánu developerské firmy bude v domě dvaatřicet bytů různých velikostí
- v okolí domu navíc vyroste další parkoviště, které majitelům bytů nabídne víc než padesát míst pro jejich auta

Náměstkyně Liptáková na stížnosti líšeňských obyvatel reagovala s tím, že na majetkovém odboru pomoc hledat nemají. „Ten se stará o majetek města Brna. Pozemky jsou ale v soukromém vlastnictví, a proto situaci nijak ovlivnit nemůže," vysvětlila Liptáková.

I proto se lidé z městské části snaží domluvit s developery jinou cestou. Na konci června se společně setkali na otevřené debatě. „Všechny námitky prostudujeme. Pokud budou smysluplné, jsme připravení tyto připomínky do projektu zapracovat. Naším cílem je postavit pěkný bytový dům, který zapadne do rázu sídliště," přislíbil Císař.

Starosta Štefan však hledá jiné řešení. Tím je podle něj výměna pozemku za jiný. O to se městská část neúspěšně pokoušela už před čtyřmi lety. „Našli jsme i vhodný pozemek v ulici Koliště, jenže městská část Brno-střed nám nevyšla vstříc," popsal starosta.

Řešení lidem z Líšně nakonec možná nabídne územní plán. „Podle něj totiž na dotčených parcelách nelze postavit ryze bytový dům, jak developeři navrhují," vysvětlil náměstek primátora Ander, který má na starosti právě územní plánování. Podle dokumentu jsou parcely určené výhradně pro obchody a jiné zařízení, které lidem v okolí nabídne větší pohodlí.

Ander si je proto jistý, že stavební povolení firmě na projekt úředníci stejně neudělí. „Do budoucna je i přesto řešením směna pozemku. Není totiž možné změnit územní plán bez souhlasu majitele. Parcely tak i nadále zůstanou smíšené. Může se na nich tedy za splnění podmínek stavět," vysvětlil Ander. Místní tak dál hledají jinou plochu v Líšni, kterou firmě nabídnou.

Podle brněnského architekta Petra Hrůši se lidé v budoucnu zástavbě na sídlišti stejně nevyhnou. „Obecně to nepřijímají rádi, ale jde o jednu z cest, jak zlepšit městské prostředí. Lidé pak nebudou utíkat do takzvaných satelitních městeček, které po obvodu Brna neustále vyrůstají," shrnul výhody.

I přesto podle něj stavitelé musí brát ohledy především na obyvatele, kteří blízko plánované stavby žijí.