Ještě před půl rokem se zdálo, že Brno bude rájem luxusních čtyř­ a pětihvězdičkových hotelů. Investoři se však s počtem míst pro bohaté turisty přepočítali. Navíc jim teď situaci zkomplikovala i hospodářská krize. Z původních pěti nových hotelů, které měly v Brně v nejbližší době vyrůst, výstavbu nejspíš dokončí podle plánu pouze jeden.

„Stavět od základů nový luxusní hotel je v současnosti velmi riziková záležitost. Poptávka po kvalitním ubytování se ještě zpomalí. Navíc Brno hotely potřebuje pouze pro ojedinělé příležitosti, jako je Velká cena nebo brněnské veletrhy,“ varuje analytik Ondřej Moravanský ze společnosti Cyrrus.

Developeři přiznávají, že stavba nových luxusních hotelů se přinejmenším pozdrží. „V této chvíli je již jisté, že hotel neotevřeme v lednu příštího roku, jak jsme plánovali. Na jak dlouho se stavba pozdrží, nedovedeme odhadnout, záleží, jak se vyvine situace na trhu,“ uvedla mluvčí firmy Red Group Lucie Formandl. Společnost plánuje zřídit v klasicistním domě Padowetz v ulici Bašty pobočku hotelového řetězce Radisson.

Také v Heršpické ulici mohou kolemjdoucí vidět zatím jen sedm z dvaceti pater budoucího pětihvězdičkového hotelu poblíž M-paláce v areálu Spielberk Office Centra. A zdá se, že si betonová „věž“ na svoje dokončení počká do doby, kdy developerská firma CTP Invest dokončí výstavbu Černovických teras.

„Investor má teď jiné priority. Firma pozastavila výstavbu hotelu,“ uvedl Marek Roll z agentury zastupující firmu CTP Invest. Ta začala stavět dvacetipodlažní hotel, přestože ještě neměla provozovatele. „Nemůžeme ani dostavět interiér, pokud neznáme toho, kdo si hotel bude pronajímat,“ vysvětlil Roll.

Za více než půl roku se nezměnila ani tvář budovy na Zelném trhu, kde dříve sídlila právnická fakulta. O tom, že majitelé ji přestavovali na hotel bez náležitých povolení, již Brněnský deník Rovnost informoval loni v červenci. Zástupci investora, firmy Bohemia Real, odmítají odpovědět na otázky ohledně přestavby.

Společnost má vyřízenou jen část stavebního povolení. Na to, aby mohli hotel kompletně přestavět, to nestačí. „Dostali jsme jen ohlášky na povolení k malým úpravám uvnitř budovy. Do nosných konstrukcí už bez stavebního povolení zasahovat nesmí,“ uvedl mluvčí Brna­střed Roman Burián. Podle něj stavba neohrožuje procházející, majitelé mohou nechat hotel rozestavěný třeba i několik let.

Již v polovině minulého roku měl naopak jasno majitel Trinity office centra poblíž Vaňkovky. Luxusní jedenáctipodlažní hotel ve třetí z budov Trinity nahradí byty a kanceláře. „Investor se tak rozhodl na základě reakce na trh nemovitostí,“ uvedl Libor Baroň z realitní kanceláře, zajišťující pronájem budov.
¨
Hotelem, který bojuje úspěšně s ekonomickou krizí, je Barceló v bývalém Městském dvoře na Šilingrově náměstí. Svoje termíny dodrží investor Comsa International také proto, že na ně tlačí město i řetězec, který jej bude provozovat.

Krize se dotýká také již zavedených hotelů v Brně. „Nyní jsme naplnění zhruba na padesát procent, což je udržitelný standard. Stejně se ale našim stálým klientům snažíme nabízet služby navíc,“ přiznal obchodní ředitel čtyřhvězdičkového hotelu International Michal Řičánek. Ten již dříve v souvislosti se vznikem nových hotelů upozorňoval na to, že jsou málo vytížené i ty stávající.

Hotel Radisson Brno

bývalý hostinec Padowetz v ulici Bašty
Investor: Red Group
výstavba čtyřhvězdičkového hotelu se 111 pokoji byla dočasně pozdržena
původní záměr počítal s otevřením v lednu 2010.

Hotel na Zelném trhu

bývalé sídlo Právnické či Ekonomicko­správní fakulty Masarykovy univerzity v dolní části Zelného trhu
Investor: Bohemia Real
stavba se v posledních měsících nezměnila
informace o stavbě a budoucí podobě hotelu majitelé odmítají poskytnout.

Hotel v areálu Spielberk office

Sedm pater z nedokončeného dvacetipatrového hotelu stojí v areálu Spielberk Office Centra poblíž Heršpické ulice
Investor: CTP Invest
Stavba je odložená, termín investor zatím neupřesnil.





Hotel Barceló

bývalý Městský dvůr na Šilingrově náměstí
Investor: COMSA International
Pětihvězdičkový hotel chce otevřít v termínu:
letos v červnu
Bude mít 119 pokojů, dvě prezidentská apartmá a luxusní restauraci.