Sehnat hlídání na poslední chvíli. Takový úkol čeká v pondělí a úterý řadu rodičů v Brně. Část škol ve městě se totiž ve středu připojí k celostátní stávce učitelů a zůstane zavřená. Informují o tom většinou prostřednictvím webových stránek nebo školních systémů.

Jednodenní stávka, kterou vyhlásily odbory v pátek, je reakcí na jejich spor s vládou o navýšení platů učitelů. Kolik přesně škol v Brně a kraji se připojí, zatím neví ani odboráři. „Vím o spoustě, které se zavřít chystají, ale až odpoledne se začaly hlásit přes formulář a mail,“ řekla v pondělí Anděla Zbořilová z Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, která má na starosti jižní Moravu. První přesnější čísla podle ní budou k dispozici nejdříve v úterý dopoledne.

Mikuláš Bek.
Bek navrhl nový typ školy

Z brněnských škol do pondělní páté hodiny odpoledne potvrdilo připojení ke stávce dvanáct základních a jedna mateřská. Zavřené budou třeba školy v ulicích Vídeňská, Novolíšeňská, Svážná, Antonínská, na náměstí Svornosti či na Slovanském náměstí. „Učit se nebude. Rodiče informujeme přes náš informační systém, na webu školy a na Facebooku,“ shrnul ředitel školy na Slovanském náměstí David Jalový.

V Antonínské ulici se ke stávce připojí většina zaměstnanců. „Tudíž nemůžeme zajistit provoz školy,“ konstatoval ředitel Libor Tománek.

Stávka mnohé rodiče nemile zaskočila. „Dost nám to zkomplikovalo situaci. Hlavně proto, že jsme se o stávce dozvěděli až v pondělí večer. Není jednoduché sehnat hlídání pro děti, nebo si vzít v práci ze dne na den dovolenou. Nechápu, že učitelé nemohli stávku nahlásit víc dopředu,“ kritizoval otec jedné ze žaček školy Novolíšeňská, který si nepřál být jmenován.

Podpis koaliční smlouvy v Brně.
Rok koalice: Kolony jsou dál, kritizuje opozice. Změna chvíli trvá, říká Kerndl

Někteří rodiče na tom budou ještě hůře, na mnoha školách se totiž vyjasní účast až v úterý.

Kromě rodičů kritizují organizaci stávky i ředitelé. „Vše se děje na poslední chvíli a navíc krátce po prázdninách, rodiče už jsme ale o zavření informovali,“ řekl v pondělí ředitel školy na náměstí Svornosti Miroslav Sláma.

Klidnější mohou být rodiče dětí ze soukromých škol. „U nás stávka zatím nebyla tématem, takže naši žáci půjdou normálně do školy,“ řekl třeba ředitel školy Labyrinth Břetislav Svozil. Učit se bude i na soukromé základní škole Lesná.

Technologický park v Brně. Ilustrační foto.
Brno odkoupí většinu Technologického parku. Půl miliardy zaplatí z rezerv

Mnohé školy se ke stávce připojí jen symbolicky. „Stávkovat asi nebudeme, ale s myšlenkou sympatizujeme. Symbolicky to zřejmě vyjádříme třeba plakátem na dveřích,“ uvedl ředitel základní školy Horní Martin Petržela.

Učit se bude i na základní škole Gajdošova. „Odbory měly vyhlásit stávku v době, kdy se uzákoňoval takový nesmysl, jakým je nové financování školství, a v době, kdy ministr školství před prázdninami informoval, že místo slibovaných patnácti procent se budou platy zvyšovat pouze o deset,“ uvedl ředitel Rostislav Novotný.

Stávka učitelů v Brně a na Brněnsku

stávka učitelů: odbory ji vyhlásily na středu 6. listopadu

zavřené školy v Brně a na Brněnsku (potvrzené v pondělí k 17.00): ZŠ Antonínská, ZŠ Bosonožská, ZŠ a MŠ Elišky Přemyslovny, ZŠ Jana Babáka, ZŠ Janouškova, ZŠ a MŠ Jihomoravské náměstí, MZŠ Kamenačky, ZŠ náměstí Svornosti, ZŠ Novolíšeňská, ZŠ Slovanské náměstí, ZŠ Svážná, ZŠ Vídeňská, MŠ Novoměstská, ZŠ Březina, ZŠ Šlapanice

kritika rodičů i ředitelů škol: odbory stávku organizují na poslední chvíli