Vzrůstající zájem potvrdila například Věra Honzíková, která na Masarykově univerzitě koordinuje mezinárodní program Erasmus. „Právě ten naši studenti využívají nejčastěji. Jen letos s ním vyjelo přes půl druhé stovky posluchačů. To je nejvíce za poslední tři roky," zdůraznila Honzíková.

S praxí v zahraničí pomáhá studentům v Brně například i agentura Aiesec. „Pro mladé lidi je to skvělá zkušenost. Musí se vypořádat s novým prostředím a jiným přístupem k práci. To všechno si pak jejich budoucí zaměstnavatelé uvědomují," vysvětlila Kristína Bezáková z mezinárodní studentské organizace Aiesec.

Zájemcům nabízí praxe v mnoha zemích světa. „Nejvíc brněnských studentů jezdí do Kolumbie, Německa, Indie nebo Indonésie," dodala Bezáková. Kolumbie podle ní vede proto, že nabízí nejvíce stáží. Většinou tam studenti jezdí učit děti angličtinu.

S Aiesecem vyjela na dvouměsíční stáž do Indonésie například studentka Masarykovy univerzity Karolína Presová. „Pracovala jsem tam jako učitelka. Byla to skvělá zkušenost, kterou plánuji využít i při psaní své bakalářské práce. Navíc jsem už teď dostala nabídky od zaměstnavatelů, které zaujala právě má stáž v Indonésii," uvedla vysokoškolačka.

To, že zaměstnavatelé praxi požadují, potvrdila i Petra Bačáková z personální agentury Axial. „Většinou je praxe nutná, absolventy bez jakýchkoliv zkušeností téměř neobsazujeme," uvedla Bačáková.

Studenty, kteří se nebojí vycestovat do zahraničí, oceňuje i majitel brněnské společnosti Student Agency Radim Jančura. „Takový člověk si často musí hradit většinu výdajů v cizině a znamená to, že je ochotný do sebe investovat a zlepšit svou pozici na trhu práce. Dává tím také najevo, že o své kariéře a budoucnosti přemýšlí. To z něj dělá zajímavého uchazeče snad pro každou firmu," řekl Jančura.

Podle Honzíkové jezdí studenti na stáže do zahraničí hned z několika důvodů. „Je to především skvělá zkušenost. Navíc si myslím, že zaměstnavatele to zaujme. Praxe v cizině se tak stává významnou položkou v životopisu," dodala Honzíková. Přes Erasmus mohou zájemci vyjet na stáž minimálně na tři měsíce a pracovat v oboru, který studují. Můžou také požádat o stipendium, které jim pokryje část výdajů.

Ředitelka krajské pobočky úřadu práce v Brně Marie Cacková zdůraznila, že praxe se pro získání zaměstnání stává nutností. „Největší problém bývá u studentů s humanitními obory," řekla Cacková.

NIKOLA JAKUBOVÁ