Místa by si většinou měli rezervovat co nejdříve. Kapacity se rychle plní a otevřeno má jen několik podniků. „Naše klientela se stále rozrůstá, letos u nás povečeří sto dvacet lidí,“ uvedl obchodní ředitel hotelu International Michal Řičánek. Štědrovečerní menu v podniku připravují od roku 1962.
Letos si mohou hosté vybrat ze tří druhů menu od devíti set do patnácti set korun. Všechna místa jsou však již obsazená. „Někteří si hned po večeři rezervují stůl na další rok,“ tvrdí Řičánek.
Poprvé budou letos servírovat štědrovečerní menu v restauraci Gallus ve Vranově na Brněnsku. „Naši hosté se nás ptali, jestli něco takového nechystáme. Tak jsme se to letos rozhodli vyzkoušet a uvidíme, jaký sklidíme úspěch,“ řekla jednatelka podniku Ivana Kapounová.
Na jídelníčku najdou hosté vepřovou rolku s křenovou šlehačkou, rybí či hrachovou polévku a smaženého kapra či řízek s bramborem nebo bramborovým salátem. Jako dezert kuchaři nabízí sacher dort. Za pohoštění lidé zaplatí čtyři sta korun. „Zatím máme zamluvených přibližně dvacet míst, což je asi polovina naší kapacity,“ upřesnila Kapounová.
Kapr už k obědu
Další hotely či restaurace sice nenabízí slavnostní večeři, lidé se v nich mohou zastavit alespoň na oběd. Například v blanenském hotelu Panorama dostanou hosté vánoční zelňačku za deset korun, v Pustiměři na Vyškovsku si mohou dát kapra se salátem už s předstihem k obědu.
Podle zkušeností z hotelu International se zájem o trávení Štědrého večera v restauraci mění. „Dříve k nám chodili hlavně osamělí lidé a starší páry, které nechtěly být samy. Teď je však potřeba počítat i s lidmi, kteří zkrátka chtějí povečeřet bez stresu z vaření,“ uvedl Řičánek.
Lidé, kteří do restaurace míří kvůli samotě, to podle něj mají stále těžší. „Stále sílí názor, že správné Vánoce jsou jen ty, které člověk prožije se svou rodinou,“ podotkl.
Přesto někteří lidé chtějí trávit svátky o samotě. Letos se k tomu poprvé odhodlala například padesátiletá Jiřina z Brna, která si nepřála zveřejnit své celé jméno. „Nachystám si jednoduchou variantu klasické večeře a pak budu poslouchat hudbu, nebo si pustím pohádku. Rodinné návštěvy mě čekají další dva dny, a tak jsem ráda, že aspoň Štědrý večer strávím podle svých představ,“ vysvětlila své rozhodnutí.
S rodinou neplánuje být ani František Valík z Bošovic na Vyškovsku. Sám ale nezůstane, půjde se pobavit s kamarády. „V hospodě se sejdeme tři. Je to už taková naše tradice. Všichni se chceme vyhnout vánočnímu veselí, takže takhle nám bude lépe,“ řekl sedmadvacetiletý muž.
Náročná péče
Vánoce bez rodiny čekají i na mnoho lidí v domovech důchodců. Někteří z nich jsou totiž tak nemocní, že se o ně jejich blízcí nemohou doma postarat. Jiní už žádné příbuzné nemají. „Takových lidí je mezi sedmdesáti obyvateli našeho domova šest. O Vánocích jim proto budou dělat společnost jen naši spolupracovníci,“ uvedla ředitelka brněnského domova v Podpěrově ulici Vlasta Hrabcová.
To však podle ní neznamená, že obyvatelé domova přijdou o tradiční vánoční zvyky. „K obědu chystáme kapra s bramborovým salátem, v domově bude svítit betlémské světlo a nebude chybět ani mše svatá,“ doplnila Hrabcová.
BRNO:
Hotel International
výběr ze tří večerních menu: 900–1500 Kč
menu II:
Rolka z lososa a lososový tatarák s koprovým crème fraiche a marinovaným salátkem, bouillabaise – pikantní polévka z mořských ryb, konfitovaný candát v tymiánovém másle, česnekový krém, špenátová sedlina a humrová redukce, perníkovo-skořicový řez s medovými jablky a sorbetem z Granny Smith
Hotel Myslivna
klasické večerní menu: 410 Kč
Bohemia sekt, kuřecí terina s jablkovým chutney, vánoční rybí polévka/jemný hráškový krém s opraženou houskou, smažený kapr/smažený kuřecí nebo vepřový řízek s bramborovým salátem, čokoládový dort s meruňkovým džemem a šlehačkou
Hotel Grand
večerní menu: 600 Kč, výběr ze tří hlavních jídel
Kir Royal - Bohemia sekt s likérem, mušle slávky na bílém víně se zeleninkou Julienne a kokosovým mlékem, rybí polévka s opečenými krutonky, Red Snapper pečený na bylinkovém másle podávaný na smetanovém rizotu s cukrovým hráškem/telecí karé pečené na česneku a rozmarýnovém jehličí s medovo-koňakovou karotkou a bramborovým pyré/filovaný krocaní steak s řapíkatým celerem, brusinkovou omáčkou a sýrovým suflé, dortík s kávovým krémem a švestkovou omáčkou
U Kastelána
klasické večerní menu: 900 Kč
Rybí polévka s máslovými krutony, filátko z kapra smažené v troubě, duo z bramborového salátu, vánoční marinovaná hruška s badyánovoskořicovou zmrzlinou, cukroví
BRNĚNSKO:
Restaurace Gallus, Vranov
klasické večerní menu: 400 Kč
Aperitiv Kir Royal, rolovaná vepřová šunka s křenovou šlehačkou, pečivo, rybí polévka s máslovými krutony/hrachová polévka s opraženou houskou, smažený kapr/kuřecí nebo vepřový řízek s domácím bramborovým salátem/vařené brambory s máslem a petrželkou, sacher dort se šlehačkou
BŘECLAVSKO:
Restaurace Na Celnici, Břeclav-Poštorná
otevřeno od 8.OO do 15.00
klasické menu: 159 Kč
Rybí polévka, smažený kapr
HODONÍNSKO:
Restaurace nabízející vánoční menu se nepodařilo najít
BLANENSKO:
Hotel Panorama, Blansko
otevřeno od 11.00 do 14.00
Vánoční zelňačka: 10 Kč
Restaurace Kopeček, RájecJestřebí
otevřeno od 9.30 do 14.00
Vánoční zelňačka
VYŠKOVSKO:
Restaurace Adélka, Pustiměř
otevřeno od 11.00 do 15.00
Smažený kapr s bramborovým salátem
ZNOJEMSKO:
Hotel Bermuda, Znojmo
otevřeno od 8.00 do 14.00
klasické menu: 209 Kč
Rybí polévka s krutony, smažený jaroslavický kapr, bramborový salát, tiramisu, šlehačka
Hotel Prestige, Znojmo
klasické večerní menu: 300 Kč
Houbový kuba, rybí polévka, kapr na jablkách /kapr v celozrnném trojobalu s bramborovým salátem, pečené jablko s ořechy, sladké překvapení
Pozn.: Ve výčtu jsou pouze restaurace a hotely, které předem zveřejnily, že budou mít na Štědrý den otevřeno.
Stánky se otevřou i na Silvestra
Jižní Morava – Zatímco v jihomoravských domácnostech se vánoční dekorace teprve chystají, vyzdobené stánky z náměstí měst už zmizely. Nebo zmizí za několik dní. Nejdéle budou vánoční trhy doznívat v Brně na náměstí Svobody. Některé ze stánků tam zůstanou až do Nového roku.
Brňané i návštěvníci města se letos mohli ponořit do vánoční atmosféry hned na třech náměstích. Stánky vyrostly koncem listopadu na Moravském náměstí, Zelném trhu i náměstí Svobody. „Trhy vyvrcholí den před Štědrým dnem, kdy také skončí,“ informovala mluvčí Brněnského kulturního centra Jana Fantová. Vybrané stánky s občerstvením zůstanou však na náměstí Svobody až do Nového roku. „Některé z nich budou otevřené i o vánočních svátcích a na Silvestra,“ doplnila Fantová.
Kromě jídla, které bylo k dostání hlavně na náměstí Svobody, mířili lidé nejčastěji na Zelný trh. „Je tam více stánků s rukodělnými výrobky, takže tam člověk může nakoupit i vánoční dárky,“ chválila nabídku například Brňanka Petra Prachařová.
Mezi Brňany i návštěvníky města převládá nadšení z toho, jak trhy vypadají. Vyplývá to i z anonymní ankety, kterou vyhlásilo Brněnské kulturní centrum. Teprve loni totiž z vánočních trhů zmizeli prodejci s textilem, kabelkami a ubrusy, kteří vánoční atmosféře příliš neprospívali.
Například ve Vyškově přitom s podobou tamních trhů bojují podobně jako Brno před několika lety. „Lidé z Vyškova se raději jezdí dívat do Brna, kde mají trhy tu správnou atmosféru. Tady je to snůška podivných stánků s nevkusným zbožím,“ uvedl vyškovský zastupitel Josef Kachlík.
Na nový kabát pro vánoční trhy však Vyškov potřebuje získat peníze. „Už loni jsme chtěli pořídit jednotné dřevěné domečky, na které jsme v rozpočtu našli zhruba šest set tisíc korun. Ukázalo se, že je peněz potřeba mnohem víc, takže situace stále není vyřešená,“ povzdechla si mluvčí vyškovské radnice Dana Bednářová.
ROZHOVOR – Betlémské světlo začali v roce 1990 rozvážet brněnští skauti. „Pokud jsou lidé díky světlu schopni lépe prožívat boží lásku, pak tento novodobý symbol Vánoc splnil svůj účel,“ říká opat kláštera na Starém Brně Lukáš Evžen Martinec. Právě v jeho farnosti skauti působí.
Co byste poradil lidem, kteří budou na Vánoce nedobrovolně sami?
Aby s chutí prolomili svoji samotu a šli například na vánoční bohoslužbu. Pak možná zjistí, že nemusí být sami, že existují i jiní lidé kolem nich. Snad zakusí i Boží lásku.
V bazilice na Starém Brně sloužíte na Štědrý den „půlnoční mši“ i ve tři hodiny odpoledne. Co vás k tomu vede?
S odpoledními bohoslužbami na Štědrý den jsme začali zhruba před osmnácti lety asi jako první v Brně. Tento čas je vhodný pro děti a jejich rodiče.
I pro starší lidi, kteří se přes den cítí bezpečněji než v noci. A navíc i hromadná doprava jezdí častěji než v noci.
V čem je tato brzká mše jiná než pozdější půlnoční?
Kromě toho, že je pro mnoho lidí přístupnější, přijdou občas i pozvaní umělci. Letos u nás slíbil zazpívat Petr Gazdík a Ivana Vaňková z Městského divadla Brno. Ovšem z teologického hlediska je zcela nepodstatné, kdy v rozmezí od štědrovečerního odpoledne až po půlnoc se konají vánoční bohoslužby.
Jak vypadá Štědrý den na opatství?
Kromě návštěv přátel a dopolední výzdoby baziliky musíme připravit odpolední i noční bohoslužbu. Bazilika se otvírá hodinu před odpolední mší a zavírá až poté, co z ní odejdou poslední lidé po noční mši. Samozřejmě vždy máme i společnou štědrovečerní večeři. Tento den se tedy rozhodně nenudíme.
ZUZANA TAUŠOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI