Kola sloužící jen k reklamě mohou lidé potkat například na náměstí Svobody nebo v Jánské ulici. „Ve veřejném prostoru mi vadí. Mají přece primárně sloužit k tomu, aby na nich někdo jezdil. Ne k nalepení reklamy, která zavazí na chodníku. Lidé o ně jen zakopávají a navíc nepůsobí vůbec esteticky. Připomínají spíše vrakoviště starých kol,“ myslí si Brňan Jiří Liška.

Kolo k reklamě používá společnost Lovemusic. Stojí v Lidické ulici poblíž zastávky Antonínská. „Viděl jsem to různě po světě. Uděláte hezké kolo a umístíte ho do prostoru, kde nikomu nepřekáží,“ je přesvědčený majitel Zbyněk Hanko.

Kola jako billboardy
• Nepojízdná kola, která slouží jen k reklamě mohou lidé v Brně potkat třeba v Jánské a Lidické ulici nebo na náměstí Svobody.
• Podle odborníků lidi podobná reklama zaujme.
 • Problém s odstavenými koly řeší strážníci jen v případě, že omezují funkci dopravních značek.
• Pokud parkují u stojanu, nemohou s tím strážníci nic dělat

Podle marketingových odborníků takový způsob reklamy zaujme. „V dnešní době je úkolem marketingových agentur nalézat nové způsoby, které strhnou pozornost. Tady se to daří. Reklama je účelná, ale dlouhodobě z hlediska místa neúnosná,“ zhodnotil Petr Lesenský.

Se zaparkovanými koly, s nimiž nikdo nejezdí, mají starosti představitelé městských části. Nezáleží přitom, zda na nich reklama je nebo ne. „Zabýváme se koly přidělanými třeba v parku ke stromu nebo k lavičce. Na radnici máme uschovaná dvě kola, která jsme v posledních dvou letech odstraňovali. Byla už v té době nepojízdná a nikdo se o ně zatím nepřihlásil,“ uvedla mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

Fontána u Janáčkova divadla v Brně.
Kašnu u divadla ničí lidé i praním prádla. Koupání nezakážeme, zní od města

Mnoho stížností však představitelé městské části od lidí nedostávají. „Na kola jako reklamní nosiče stížnosti od lidí nevnímám. Výtky mám třeba od Technických sítí Brno. Kola bývají špatně zaparkovaná k dopravním značkám nebo zábradlím,“ sdělil starosta Brna-středu Martin Landa.

Problémy s odstavenými koly se zabývají i představitelé Brna. „Pokud je kolo u sloupu, kde nesmí stát, řeší situaci městská policie, stejně jako u špatně parkujících aut. Když stojí na vyhrazeném místě či na parkovišti, nijak se tím nezabýváme,“ uvedl náměstek primátora Richard Mrázek.

Strážnici však kola na špatných místech odstranit nemohou. „Obracíme se s tím na úředníky, kteří značku nebo zábradlí umístili,“ řekl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Ilustrační foto.
Proměna Tesca: kanceláře můžou v budoucnu nahradit byty pro studenty