První sklizeň vedení hotelu plánuje už na květen. Díky vlastním úlům budou kuchaři hotelu dostávat med v bio kvalitě. „Snažíme se vařit jen ze základních surovin a co nejvíc si jich dodávat sami," uvedl ředitel hotelu Michal Řičánek. Výhoda městských chovů je, že jim nehrozí chemické znečištění hnojivy.

Takovýto med je proto kvalitnější a chutnější. Návštěvníci hotelu ho dostanou každý den na snídani. „V kuchyni vždy uvítáme surovinu s příběhem. Med může nahradit třtinový cukr v dezertech nebo z něj uděláme marinády," uvedl hotelový šéfkuchař Miroslav Husák.

Pořídit vlastní úly už před dvěma lety plánovala hotelová manažerka Jana Zdražilová. Definitivní „pro" dal ředitel Řičánek po návštěvě newyorského hotelu Astoria, kde mají úlů už zhruba dvacet. Inspiroval se trendem, který se po světě šíří přes deset let. „Kdysi se lidé dozvídali o včelách hlavně v souvislosti s alergiemi, města se jich snažila spíš zbavit. Teď je ale městské včelařství na vzestupu," tvrdí Marek Linger z Českého svazu včelařů, který v hotelu úly připravuje a o včely se bude starat.

Kvalitu medu neohrozí ani smog, ani výfukové plyny z aut. „Včela nakládá zdravou zásobu, kterou navíc díky enzymům vyčistí," dodal včelař.

Prominentní soused

Včely budou hospodařit na střeše přímo nad nejvyšším desátým patrem, kde je prezidentské apartmá. Klienti hotelu se hmyzu bát nemusí. Létá čtyřicet metrů nad zemí. „Teoreticky by mohla včela vlétnout do pokoje oknem, ale nevím, co by tam dělala. Klimatizace má filtr, takže se není čeho bát," řekl Linger.

Hlavním cílem včely je nabrat pyl a dostat ho domů, do úlu. „Žádný ze světových hotelů s nimi neměl problém," potvrdil Řičánek. Úly nevadí ani studentce Michaele Bakalové ze střední školy, která s hotelem sousedí. „Pokud nebudou létat do oken tříd, tak v tom nevidím problém," řekla.

Střed města je podle včelaře pro chov vhodný, protože v okruhu pěti kilometrů, který včely létají, aby získaly pyl, je dostatek zeleně. „Například Špilberk nebo zahrádky na Kraví hoře," řekl včelař. Hotelová kuchyně spotřebuje zhruba tři sta kilogramů medu za rok. Jeden úl vyprodukuje ročně šedesát až osmdesát kilo suroviny. „Předpokládáme, že vlastním medem pokryjeme od příštího roku až osmdesát procent spotřeby hotelu," vypočítal Řičánek. Počítá však s tím, že budou medu potřebovat víc. „Asi chov rozšíříme," vysvětlil.

Celorepublikové prvenství brněnský hotel neukořistil. První hotelový úl je v pražském InterContinentalu. „Jsem zklamaná, že nejsme první, ale alespoň jsme první na Moravě," dodala Zdražilová. Hotelu trvalo nejdéle sehnat včelaře, který by byl ochotný se o úly starat.