„Podle občanského zákoníku má každý člověk právo na ochranu osobnosti. Takové jednání je v rozporu s tímto zákoníkem," sdělila Brněnskému deníku Rovnost například advokátka Ivana Sekeráková.

Přestože skupina vznikla teprve před několika dny, má už přes šestnáct set fanoušků. Ti ji považují za dobrý nápad. „Foť dál, chlape! Děláš rozhodně správnou věc," píše například jeden z fanoušků stránky.

Policii však takové fotky pomohou jen málo. „Kapesní krádeže jsou těžce dokazatelné. My můžeme mít představu o tom, kteří lidé se toho dopouští, ale musíme zloděje chytit při činu," vysvětlila mluvčí brněnské policie Andrea Straková. Dodala, že střed města a zejména podchod pod nádražím a ostrůvky tramvaje jsou velmi rizikovou lokalitou. „Máme tam zvýšený dozor a pohybují se tam i hlídky v civilu. Samozřejmě přijímáme i oznámení od lidí a pokud nám někdo zavolá, na místo hned vyšleme hlídku," popsala Straková.

Upozornila také, že nejjednodušším způsobem, jak se bránit proti krádežím, je nedat kapsářům šanci. „Lidé by si měli dávat na své osobní věci pozor. Často například mají u batohů otevřené kapsy, a to zloděje láká," sdělila.

Podle Strakové je problémem i to, že často kradou nezletilí, kteří nejsou trestně odpovědní. Před týdnem například skončily v rukou policistů dvě dvanáctileté dívky, které okrádaly lidi u nádraží. Jedna z nich okradla o peněženku šestnáctiletou dívku v podchodu pod hlavním nádražím. Zlodějku zadržel kolemjdoucí policista v civilu. Další dívka kradla na zastávce tramvaje.

Podle policie provozovatelům stránky nehrozí trestní stíhání. „Je to záležitost Úřadu pro ochranu osobních údajů a mohli by dostat tučné pokuty," sdělila Straková.

To potvrdila i mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková. „Pokud by se podařilo vypátrat toho, kdo takové informace zveřejňuje, samozřejmě mu nějaký postih hrozí. Nikdo není oprávněn rozhodovat o tom, kdo je například zloděj nebo dlužník. To přísluší policii," řekla.

Autor stránky na sociální síti napsal, že by pro snazší chycení zlodějů stačil spolehlivý kamerový systém u schodů směrem z tramvajových ostrůvků k podchodu.

Podle mluvčího brněnského magistrátu Pavla Žáry město uvažuje o tom, že by v budoucnu v podchodu nové kamery umístili. „Je potřeba nejprve vytipovat místa, kam je umístit, aby byl kamerový systém co nejlepší," sdělil.